Esnek a gabonaárak

2012.11.12. 11:43

Negatívan érintette a legfrissebb USDA riport a gabonákat a határidős piacokon, de más nyersanyagoknál is eladói nyomást láthattunk. Az arany viszont hosszú idő után ismét megtalálta az irányát, felfelé indult el a bizonytalan piaci hangulatban.

A pénteken publikált havi USDA (United States Department of Agricultures) riport számai negatív hatással voltak az árupiaci termékek árfolyamaira. A szója betakarításra vonatkozó becslést 4 százalékkal emelték meg, így itt láthattuk a legnagyobb lecsorgást, az amúgy év eleje óta még mindig 20 százalékos emelkedést felmutató terméknél. Esett a búza és a kukorica is, de éves teljesítményük nekik is kiemelkedő, a búza 37, a kukorica 25 százalékkal van az egy évvel ezelőtti szintje felett.

Kukorica

Forrás: [origo]

Nem szűnik a nyomás az olajpiacon, a WTI nyersolaj 86, a brent 109 dollárnál fejezte be a kereskedést 1 százalékos értékvesztést elkönyvelve a múlt héten, és a további kilátások is inkább negatívak. Az OPEC (Organization of The Petroleum Exporting Countries) pénteken megjelent tanulmányában csökkentette az olajkeresletre vonatkozó előrejelzését, így várhatóan a tagországok a december 12 -ei bécsi találkozójukon a kibocsátási kvóta jelentős csökkentése mellett fognak szavazni. Az Öböl menti államokat tömörítő szervezet tagjai még mindig a világ olajkitermelésének több mint harmadát adják, de befolyásuk folyamatosan csökken a nem OPEC tagok kibocsátásának növekedése miatt.

Brent nyersolaj 1 éves

Forrás: [origo] 

A hedge fund menedzserek is egyre kevésbé bíznak a tartósan magas olajárakban mind az amerikai, mind a globális gazdaság elhúzódó gyengélkedése miatt. Az általuk felvett pozíciók további áresést valószínűsítenek. Augusztus óta nem látott alacsony szintre, 91 462 kontraktusra esett az IntercontinentalExchange határidős tőzsdén a brent típusú kőolaj emelkedésére számító pozíciók száma. Az előző heti adathoz képest 2,7% -kal csökkent az optimisták aránya.

1735 dollárig tudott emelkedni az arany az elmúlt két hét őrült ingadozásait követően. Az amerikai elnökválasztás tiszta helyzetet teremtett a monetáris politika várható lépései tekintetében, ami támogatja a nemesfémek árfolyamát.