Milliárdokkal kevesebb jön be a chipsadóból a vártnál

Vágólapra másolva!
A tervezettnél várhatóan 1-2 milliárd forinttal kevesebb bevétel folyik be a költségvetéshez a népegészségügyi termékadóból, az úgynevezett chipsadóból, amelynek fő oka a forgalom nagyarányú visszaesése lehet - írja a hétfői Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Húszmilliárd forintot kellene befizetniük idén a cégeknek népegészségügyi termékadóként (neta), de a NAV adatai alapján a valóságban ennél kevesebb bevétele lesz ebből az adóból a költségvetésnek. Október végéig ugyanis összesen 15,4 milliárd forintot róttak le a cégek, ez havonta nagyjából átlagosan 1,4 milliárdot jelent, így pedig nem jön össze a tervezett összeg - írja a hétfői Világgazdaság.

A legtöbb pénz a már a kezdetektől adóköteles csomagolt édességek és sós nassolnivalók, az ételízesítők és az üdítőitalok után folyt be. Viszonylag lassan csordogáltak azonban az adóforintok a cukrozott kakaóporokból, az ízesített sörökből és a gyümölcsízekből.

Jelenleg kilencféle termék tartozik az adó hatálya alá, de egy új törvényjavaslat kiterjesztené a termékadót az új típusú energiaitalokra is. Az indítvány a korábbinál több alapanyagot vonna be a körbe, ennek ellensúlyozására viszont csökkentené az energiaitalok adójának mértékét. Itt a mostani 250 forint helyett 150 forintot kellene fizetni literenként.

Havonta átlagosan 400-500 céget terhel ez a fizetési kötelezettség, van, amelyiknek több terméke is adóköteles. A várttól elmaradó bevétel a fogyasztás jelentős visszaesésével indokolható Szöllősi Réka szerint. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének titkára szerint a fogyasztás visszaesése az érintett termékkörökben 15-20 százalékos lehet.