Rejtve maradt októberben az E-Star valós teljesítménye

Vágólapra másolva!
Közzétette az októberi hónapra vonatkozó eredményeit az E-Star. Mind az árbevétel sor, mind az eredmény sorok jelentősen meghaladták az előző hónapokat, köszönhetően az önkormányzatoktól befolyó szerződésmegváltási díjak hatásának. A cég valós működése rejtve maradt, bár néhány mondatból arra lehet következtetni, a működési eredmény az átlagosnál magasabb hőmérsékleti viszonyok miatt nem volt kifejezetten erős. 
Vágólapra másolva!

9:38 - 10 százalék feletti emelkedés

A kereskedés első fél órájában 20 millió forint feletti forgalommal 10 százalék feletti emelkedést mutat az E-Star árfolyama. A befektetőknek tetszik a kiemelkedően magas októberi EBITDA, bár nem szabad elfelejteni, hogy ebben nagy szerepük volt az egyszeri bevételeknek.

9:19 - Az októberi eredményeket egyszeri tételek segítették

Az E-Star októberi jelentéséből kiderül, hogy a lengyel működés a nyárvégi hónapok veszteséges működését követően megint pozitívba fordul, bár így is elmaradt az előzetes tervektől. Ennek oka az átlagosnál magasabb októberi átlaghőmérséklet volt. Ennek ellenére az év eddigi részében a tervezettnél magasabb kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredményt szállítottak a lengyel projektek (EBITDA) a menedzsment szerint.

Az E-Star többnyire hő- és áramszolgáltatást nyújt ügyfeleinek, ezért a cég teljesítménye nagymértékben függ az időjárási viszonyoktól és főleg a külső hőmérséklet alakulásától. A társaság az év eleji fűtési szezont érintő hónapokban (januártól márciusig) átlagosan 1,3-1,4 millió eurós EBITDA-t ért el, így ehhez érdemes hasonlítani az október-december közötti időszak teljesítményét. Mivel idő közben több jelentős projektet (két román és több magyar projekt) is bezárt az E-Star, a cég EBITDA termelése várhatóan vissza fog esni az október 15-én indult fűtési szezonban az év eleji hónapokhoz képest.


A cég magyarországi tevékenysége 1,52 millió eurós EBITDA szintű nyereséget ért el, de ez elsősorban néhány nagyobb ügyféltől befolyó tartozásoknak és szerződésmegváltási díjaknak köszönhető. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyszeri tételekről van szó, amelyek a jövőben nem fognak megismétlődni, ráadásul a lezárt szerződések miatt a cég EBITDA termelő képessége is csökkent.

Néhány nagyobb ügyfelével, többek között Sárospatakkal, Fejér megyével és Veszprém megyével megegyezett az E-Star a szerződések felmondásában. Ezek az ügyfelek a tartozásaikon kívül megfizették a szerződések megváltásához szükséges díjat és átvették az E-Star tulajdonában lévő, a hőszolgáltatáshoz szükséges eszközöket.


Forrás: [origo]

Romániában a veszteséges zilahi és marosvásárhelyi projektek lezárását követően a Gyergyószentmiklósi projekt októberben még veszteséges volt. Az E-Star menedzsmentje korábban azzal a céllal szüntette be ez előbb említett helyeken a működését, hogy a veszteségtermelő egységektől megszabaduljon. Ennek ellenére a harmadik projekt sem tud még nyereséges lenni, bár várhatóan a hűvösebb idő beköszöntével ez változni fog.

Forrás: [origo]

A központi költségek tovább csökkentek, így az év eleji szinteknek mostanra már csak nagyjából egyharmadát költi el a cég havonta a központi működés finanszírozására.

A jelen állapotot vizsgálva a cég majdnem 6,5 millió euró működési eredményt ért el az év első 10 hónapja során, ami akár kecsegtető is lehet a cég hosszú távú működését illetően. Ennek egy része azonban egyszeri megváltási díjakból, másik része pedig az idő közben lezárt projektekből származott, így biztos, hogy hosszú távon ehhez közeli számokat nem tud majd elérni az E-Star.

Forrás: [origo]

A kérdés továbbra is az, hogy a lejárt 2012/A sorozatú kötvények fennmaradó tulajdonosai hajlandók-e elfogadni a cég által felajánlott 35 százalékos visszavásárlási árat. amennyiben nem, napokon belül kezdeményezhetik a felszámolási eljárást a cég ellen. Bár a cég vezérigazgatója és egyben nagytulajdonosa, Soós Csaba múlt héten úgy fogalmazott, "nem biztos, hogy jól járnak a kötvényesek a felszámolással".

E-Star

Forrás: [origo]