Bizonytalan a görögök jövője

Vágólapra másolva!
Hétfő este az eurózóna pénzügyminiszterei még két évet adtak Görögországnak, hogy rendezzék költségvetési deficitjüket, és megtarthassák a közös devizát. A közelgő állampapír lejáratok azonban aggodalommal töltik el a befektetőket, ami miatt nyomott a hangulat a tőzsdéken.
Vágólapra másolva!

Az eurózóna pénzügyminiszterei tegnapi brüsszeli tanácskozásukon arról állapodtak meg, hogy a görögöknek 2016-ig kell GDP arányosan 2 százalékra csökkenteniük a költségvetési deficitjüket, ezzel garantálták, hogy további pénzügyi segítségben részesülnek majd. Előzőleg 2014 volt a kitűzött időpont arra, hogy a görög büdzsé elérje a 2 százalékos hiányt. Pontos döntés azonban nem született arról, hogy miként fogja megkapni Görögország azt a 32,6 milliárd eurós fedezetet, ami a lejáró állampapírjainak kifizetéséhez kell. Ugyanis már pénteken 5 milliárd eurónyi három hónapos kincstárjegy fog lejárni, amit valószínűleg újabb rövid lejáratú kincstárjegyek kibocsátásával fognak kifizetni.

A döntést november 20-ig elhalasztották és az sem derült ki egyértelműen, hogy az IMF támogatja-e lépést, illetve hozzájárul-e anyagilag a forrás biztosításához. Az IMF mintegy harmadát adta a 2010 óta a görögöknek rendelkezésre bocsátott 148,6 milliárd eurós mentőalapból. Az IMF előrejelzése alapján ezzel 2014-re megállhatna a GDP-arányos államadósság növekedése a mediterrán országnak, és 2020-ra a fentartható 120 százalékra apadhatna.

A hírre az euró egy hónapos minimum szintre süllyedt a dollárral szemben (1,27 alá), az ázsiai tőzsdék és az S&P 500 index határidős jegyzése is veszíteni kezdett értékéből.