Jövőre áfamentes lehet az üzletág-értékesítés

Vágólapra másolva!
Az áfatörvény egyik tervezett módosítása mentesíti az üzletágak értékesítését az áfafizetés kötelezettsége alól. A Mazars könyvvizsgáló és tanácsadó cég szerint a módosítás nemcsak pénzt spórolna a vállalkozásoknak, de az eddig alkalmazott időigényes megoldásokat is kiválthatja.
Vágólapra másolva!

Az elhúzódó gazdasági válság sok céget késztet arra, hogy átvizsgálja és ésszerűsítse működését. Finanszírozási nehézségek esetén - a jövedelmező tevékenységek megtartása érdekében - a kevésbé profitábilis, de valós piaci potenciállal rendelkező üzletágak eladása az egyik legkézenfekvőbb megoldási alternatíva lehet.

"Egy üzletág jól előkészített és a megfelelő időben végrehajtott értékesítése segíthet az eladó pénzügyi helyzetének stabilizálásában, a vevő piaci pozíciójának megerősítésében és az érintett munkahelyek megőrzésében, azaz megéri a fáradságot" - mondja Fekete Zsuzsa, a Mazars tranzakciós tanácsadási igazgatója.

"Egy üzletág értékesítése eszközök adásvételét, követelések engedményezését, kötelezettségek átvállalását és szerződések engedményezését jelenti, ami egy nagy értékű eszközállománnyal rendelkező üzletág esetén jelentős áfafinanszírozási terhet ró a vevőre" - magyarázta a nehézségeket.

Számos okból dönthet úgy egy vállalkozás, hogy valamelyik üzletágát értékesíti: portfóliótisztítás, befektetői szándék, kiszervezési szándék vagy akár egy nagyszabású szervezetátalakítás egyaránt állhat egy önálló működési egység eladásának hátterében. Emiatt a törvénymódosítás nemcsak a hazai nagyvállalatok számára hozna pozitív változást, hanem a kis- és középvállalatok is profitálhatnának az új szabályozásból.

A tervezett módosítás szerint az üzletág-átruházás csak abban az esetben lesz áfakörön kívüli ügylet, ha az üzletág kizárólag adóköteles tevékenységet végez, így a javaslat önmagában nem jelent majd megoldást az adómentes tevékenységet is folytató vállalkozások számára. A vállalkozásoknak azt is meg kell vizsgálniuk, hogy az üzletág részeként ingatlan is kerül-e átadásra, és ha igen, a felek megelőzőleg választottak-e az ingatlanértékesítésre áfakötelezettséget, mert ez utóbbi is feltétele az áfakörön kívüli kezelésnek.