Vizslatja a csekkadó áthárítását a felügyelet

Vágólapra másolva!
A hitelintézetek csak akkor módosíthatják az ügyfelek számára kedvezőtlenül a számlaszerződések feltételeit, ha az adott díj, költség szerződésben rögzített számítási módját nem változtatják meg, illetve ennek során nem vezetnek be új díjat vagy költséget - hívta fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A tranzakciós illeték emelését hétfőn este szavazta meg a parlament.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az elmúlt időszakban a hitelintézeti és fogyasztói oldalról is több megkeresést kapott arra vonatkozóan, hogy a hitelintézetek a pénzügyi tranzakciós illeték 2013. évi bevezetése kapcsán módosíthatják-e a pénzforgalmi szolgáltatások körébe eső folyószámlákra vonatkozó szerződéseiket.

A kamatot, díjat vagy költséget érintő kedvezőtlen egyoldalú szerződésmódosításokat a hitelintézeti törvény ugyan nem zárja ki, ám azokra csak korlátozásokkal ad lehetőséget. A PSZÁF e jogszabályi előírások betartását ellenőrzi - ezt azután tette közzé a hatóság, hogy a parlament hétfőn este elfogadta a csekkadó mértékének emelését, a bankok pedig már október vége óta jönnek elő a díjtételek emeléséről szóló új hirdetményeikkel.

Nem mindegy, hogyan emelnek

A törvény szerint a bankok új díjat vagy költséget nem vezethetnek be az egyoldalú kedvezőtlen módosítás során. Csak azokat a díjakat vagy költségeket emelhetik, amelyek eredetileg is benne voltak a szerződésben, (illetve az azt kiegészítő üzletszabályzatban, általános szerződési feltételekben, hirdetményben), és ezeket is csak úgy emelhetik egyoldalúan, hogy magát a képletet, számítási módot nem változtatják.

A törvény ugyanakkor nem határozza meg a számítási mód fogalmát. A PSZÁF álláspontja szerint szerződésben meghatározott számítási mód tág értelemben az, ha a szerződés tartalmazza azt, hogy az egyes kamat, díj vagy költségelemeket milyen módszer, elv (például százalékszámítás) útján számítják ki. Szűk értelemben pedig számítási mód az, ha a szerződés tartalmazza magát a kamat, díj vagy költségelem kiszámítását eredményező konkrét műveletet (például képletet).

Nyerészkedni tilos

A PSZÁF keddi közleménye szerint kiemelt figyelmet fordít arra, hogy - bár az új adó áthárítását a piaci verseny korlátozza - a költségnövekedés kizárólag a jogszabály adta keretek között történhessék. Ennek keretében figyeli azt is, hogy az ne haladja meg a pénzügyi szolgáltatókra háruló terhek mértékét, azaz a piaci szereplők ne jövedelemszerzésre használják föl az illeték bevezetését.