Hatalmas forgalommal szárnyal a Facebook

Vágólapra másolva!
Hiába szabadult fel ma több százmillió részvény az értékesítési tilalom alól, a Facebook nem hogy nem zuhan, hanem egyenesen szárnyalásba kezdett kiemelkedő forgalommal.
Vágólapra másolva!

Az előzetes félelemekkel ellentétben tekintélyeset emelkedett a Facebook a kereskedés első felében Amerikában, járt már 10 százalékos pluszban is az árfolyam, jelenleg 8,2 százalékos emelkedést mutat. Az szárnyaláshoz jelentős, a napi átlagforgalom több mint dupláját kitevő volumen társul.

Az aggodalmakat az okozta, hogy ma járt le a májusi tőzsdei kibocsátáshoz kapcsolódó, mintegy 800 millió részvényre vonatkozó elidegenítési tilalom. Ez lényegében közel megduplázta a piacra kerülő részvények számát, és azzal fenyegetett, hogy ha a tulajdonosok agresszív profitrealizálásba fognak, a mélybe taszítják az árfolyamot.

A mélybe taszítás elmaradt, amiben egyfelől szerepet játszhatott, hogy Mark Zuckerberg már korábban kijelentette, hogy a saját részesedésétől jövő őszig biztosan nem válik meg még részleteiben sem. Másfelől pedig egyre erősebbek azok a hangok, miszerint 19-20 dollár körül a Facebook már kedvező vételi lehetőséget kínál, így elképzelhető, hogy a potenciális eladók nem akartak a lehetséges mélypont környékén kiszállni. Ráadásul a hatalmas forgalom - 110 millió darab részvény fordult meg a piacon eddig - néhány kisebb tulajdonos számára akár lehetőséget is biztosíthatott a diszkrét távozásra.

Facebook (Nasdaq)