Tizenöt évre börtönbe csukná Sanadert az ügyész

Vágólapra másolva!
Tizenöt év szabadságvesztés kiszabását indítványozta a horvát ügyészség Ivo Sanader ellen. A vádhatóság szerint a volt kormányfő az osztrák Hypo banktól és a magyar Moltól is kenőpénzt fogadott el.
Vágólapra másolva!

Nyomorult tízmillió euróért adta el Horvátország érdekeit, ezért a legsúlyosabb büntetés kiszabását indítványozzuk, mondta az ügyész Ivo Sanader tárgyalásán szerdán Zágrábban.

Az ügyészség szerint egyértelműen kiderült a volt kormányfő bűnössége. A vádirat szerint Sanader külügyi államtitkárként jutalékot kért az osztrák Hypo banktól, kormányfőként pedig 10 millió eurót a magyar Moltól.

"Ha az ügyletek mögött nem lenne kenőpénz, akkor alkalmatlanságról beszélhetnénk, ami a politikai felelősség kategóriájába tartozik. De ismerjük az ügyek hátterét. Bebizonyítottuk, hogy Sanader államtitkárként és kormányfőként is kizárólag a saját érdekeinek megfelelően cselekedett" - mondta az ügyészség képviselője.

Sanader ellen a horvát ügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni hivatala háborús nyerészkedés miatt indított eljárást, mely bűncselekmény a horvát alkotmány szerint nem évül el. Horvátországban a jogszabály alapján eddig csak Sanader ellen emeltek vádat.

Az ügyészség szerint Sanader a Hypo banknak kedvezőbb elbánást ígért a horvátországi piacon. Kormányfőként pedig a részben állami tulajdonban lévő INA olajvállalat irányításának jogát átadta a cégben részesedéssel rendelkező magyar Molnak.

Sanader az eljárás során tagadta bűnösségét. A volt kormányfővel készült interjúnkat itt olvashatják.

A csütörtöki tárgyalási napon a védelem képviselői beszélnek. Ítélet pénteken vagy a jövő héten várható.