Örülhet a CIG Pannónia az új szabályoknak

2012.11.14. 9:07

A hétfőn elfogadott adótörvény-módosítások egyik haszonélvezője a CIG Pannónia lehet, miután megmarad a munkáltatók által fizetett whole life életbiztosítások adómentessége. Ezen kívül az egészségbiztosításokat és a biztosítási adót érintő változások is pozitív hatással lehetnek a CIG Pannónia működésére. További jó hír a biztosítóknak, hogy egy tegnapi MABISZ konferencián elhangzottak szerint a Szolvencia II bevezetése késni fog.

 

Hétfőn a Parlamanet több olyan törvénymódosításról is szavazott, amelyek meghatározó fontosságúak voltak a magyar biztosítási szektor jövőjét illetően. Terítékre került az ún. whole life életbiztosítások adómentessége, valamint a biztosítási adó kérdése is.

Adómentes a unit-linked

Korábban lehetőség volt arra, hogy a munkáltató által béren kívüli juttatásként adott whole life kategóriába nem csak kockázati, hanem befektetési egységekhez kötött életbiztosítás is bekerüljön. A jogalkotó egyértelműen szabályozni akarta, hogy a whole life biztosításoknak nem lehet visszavásárlási értékük, ezáltal a unit-linked életbiztosítások kikerültek volna az adómentes körből. A jelenlegi szabályozás azonban már lehetővé teszi, hogy unit-linked életbiztosítást is adjon a munkáltató adómentes béren kívüli juttatásként.

Alacsonyabb adót fizetnek a kisebb és kezdő biztosítók

A fideszes Papcsák Ferenc által benyújtott módosító indítvány jelentősen csökkenti a kis és kezdő biztosítók által fizetendő biztosítási adót. A parlamanet által végül megszavazott indítvány értelmében az 1 milliárd forintos bruttó díjbevétel alatti részre vonatkozólag az adó 25 százalékát, az 1 milliárd feletti, azonban 8 milliárd forint alatti részre vonatkozóan pedig csak az adó 50 százalékát kell majd megfizetniük 2013-tól a biztosítóknak.

A korábbi tervek szerint a kötelező felelősségbiztosítások esetén 30, a casco esetén 15, míg a vagyon- és balesetbiztosítások esetén 10 százalékos lesz az adómérték 2013 január 1-jétől. Ezt a tételt a biztosítók átháríthatják a termékek árazásán keresztül az ügyfelekre, azonban az iparágban tapasztalható óriási árverseny miatt erre nem sok lehetőségük adódik.

Mivel a CIG Pannónia egyelőre kezdő biztosítónak számít és a nem-élet üzletági díjbevétele feltételezhetően még néhány évig nem fogja meghaladni a 8 milliárd forintot, ezért az adócsökkenés egyértelműen pozitív hatással van a cégre. Elemzői becslések szerint a csökkenő adófizetési kötelezettség nyomán a CIG Pannóniának akár 150-200 millió forintos megtakarítása is adódhat 2013-ban. A hír minden magyarországi biztosítóra pozitívan hat, azonban a CIG Pannónián kívül a nagyobb biztosítók közül az AXA Biztosítót és a Magyar Posta Biztosítót érintheti a leginkább pozitívan a döntés, mivel ezeknek a díjbevétele van a határértékek körül, illetve alatt.

Forrás: [origo]

Csúszhat a Szolvencia II bevezetése

További pozitív hír a biztosítási szektornak, hogy egy tegnapi MABISZ konferencián elhangzottak szerint legalább 2015-ig csúszhat a biztosítókra érvényes új tőkeszabályozás, a Szolvencia II bevezetése. Gabriel Bernardino, az EIOPA elnöke arról beszélt, hogy a 2016 előtti bevezetés nem reális cél, míg Karel van Hulle, az Európai Bizottság biztosítókért felelős vezetője szerint az implementáció 2015-ig csúszni fog.

A magyar biztosítási szektor szempontjából az új szabályozás csúszása azért pozitív, mert több idő marad a szabályok átvételére. A CIG Pannóniára vonatkozó pozitív hatás is egyértelműnek tűnik, ugyanis a biztosító 2015/2016-ra már nyereségesen fog működni a menedzsment tervei szerint, így elképzelhető, hogy akkor már egyáltalán nem lesz szükség tőkeemelésre az új szabályozásnak való megfeleléshez (a biztosító idő közben az MFB-vel tárgyal alárendelt kölcsöntőke igénybe vételéreől, ha esetleg szüksége lenne pótlólagos tőkére).

Egészségbiztosítás egészségpénztárból

Az módosítások között szerepel még az egészségbiztosításokra vonatkozó szabályozás változása, mely szerint 2013 január 1-jétől egészségpénztári befizetésekből is lehet majd fizetni a magán egészségbiztosítás díját. Véleményünk szerint ez mérsékelten pozitív hír, mert már 2012 januárjától béren kívül adómentesen adhatta a munkáltató az egészségbiztosítást alkalmazottainak. Emiatt az egészségpénztáron keresztüli finanszírozás vélhetően nem fog jelentősen nagyobb keresletet generálni a termék iránt, bár tény hogy vannak olyanok, akik eddig nem tudtak élni a munkáltatói oldali kedvezménnyel és így most lehetőségük lesz egészségpénztári befizetéseken keresztül elérni a terméket.