Tovább drágul több élelmiszer

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hét évben az élelmiszerárakat alapvetően befolyásoló agrártermékek termelői ára megduplázódott.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben a mezőgazdasági termékek termelői ára közel 21 százalékkal növekedett éves szinten az augusztusi 18 százalékos drágulás után - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerda reggel. Ennél nagyobb áremelkedésre legutóbb tavaly júliusban volt példa. A január-szeptemberi átlagos árnövekedés összességében 10,9 százalékos volt.

A KSH jelentése szerint a növényi termékek ára szeptemberben 26 százalékkal nőtt. Ezen belül a gabonafélék közel 30, a zöldségfélék 24,8, a gyümölcsök pedig 8 százalékkal drágultak. A vágóállatoknál 15,6 százalékos árnövekedés következett be 2011 szeptemberéhez képest. A sertés felvásárlási ára közel 26, vágóbaromfié 9 százalékkal nőtt. A tojás 34,9 százalékkal drágult, a tej ára azonban 4 százalékkal csökkent.

A termelői árak alakulása 2008-tól (2005=100 százalék)

Forrás: KSH

Zöld - növényi termékek, világoskék - élő állatok, állati termékek, sötétkék - agrártermékek összesen

Forrás: KSH

A KSH grafikonján jól látható, hogy az élelmiszerek árát alapvetően befolyásoló agrártermékek ára 2005 óta megduplázódott. Az áremelkedés mértéke - a 2005-ös bázison - négyéves csúcsra ért szeptemberben. A növényi termékek ára éppen tavaly szeptember óta emelkedik folyamatosan, az állati termékeknél pedig 2010 tavasza óta folyamatos a drágulás. Az agrártermékek drágulása azt jelzi, hogy az élelmiszereknél további drágulásra lehet számítani, ez a folyamat pedig a szeptemberi négyéves csúcsról októberre ugyan 6 százalékra csökkenő, de még így is magas inflációra kedvezőtlen hatással lesz.