Megkapják az utolsó döfést a francia cafeteriások

Vágólapra másolva!
A piacot korábban uraló három nagy francia étkezésiutalvány-forgalmazó vállalat végképp elveszítheti üzletét, miután az Erzsébet-utalvány marad az egyetlen utalvány, amely kedvezményes adóterhelést kap.
Vágólapra másolva!

Az adótörvények módosítói között volt egy olyan is, amely elveszi a kedvező adózás lehetőségét az étkezési utalványoktól, kivéve az Erzsébet-utalványt - írta a Magyar Nemzet. A már elfogadott módosító szerint hideg- és meleg ételt csak az Erzsébet-utalvánnyal lehet majd kedvezményes teher mellett fizetni, illetve a Szép-kártya vendéglátós zsebéből (ez azonban nem utalvány formájú).

A tavalyi adómódosítók szerint a legkedvezőbb terhelés járt az Erzsébet-utalványra és a Szép-kártyára, de a bérhez képest még a korábbi, francia kibocsátók által forgalmazott utalványok is kedvezményesek voltak. Az Erzsébet-utalvány 31 százalékkal adózott, a Sodexo, a Chéques Déjeuner és az Edenred pedig 51 százalékkal. Mindkettő kategória alacsonyabb, mint a bér 96 százalékos adóterhelése.

Az Erzsébeten kívül a többi utalvány elveszíti kedvezményes besorolását, így a munkáltatóknak egyáltalán nem fogja megérni ezeket adni a dolgozójuknak. Ugyanakkora lesz az adóterhelésük, mint a béré, viszont több díj is jár vele, és az adminisztráció is macerát jelent a munkaadóknak.

Már a 2011. év eleji szigorítás is kemény csapás volt a francia vállalatoknak, a 250-300 milliárdos forgalmuk 20-30 milliárdra esett. Most ezt is elbukhatják a változásokkal.