Vágólapra másolva!
Közel kétszázalékos eséssel reagált a gyorsjelentésére a harmadik legnagyobb számítógépgyártó, a Dell. A társaság éves alapon zsugorodó profitról és árbevételről számolt, ráadásul a publikált számok elmaradtak a Bloomberg által gyűjtött konszenzustól is. A negyedik negyedévre sem vár szignifikáns javulást az egyik leghíresebb PC ipari szereplő.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg által gyűjtött elemzői konszenzustól csak kicsivel maradt el a Dell harmadik negyedéves eredménye (a harmadik pénzügyi negyedévet november 2-án zárta a cég), ugyanakkor jól látható, hogy a PC piac nem pörög túl jól. Éves alapon az árbevétel több mint 10 százalékot esett, a profit viszont közel 30 százalékot. Mindkét érték vaskos visszaesésnek számít. Az asztali számítógép és a laptop eladások 19 százalékot, mintegy 6,65 milliárd dollárt zsugorodtak a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Korábban már felhívtuk olvasóink figyelmét arra, hogy a változnak a szelek a számítógépgyártók piacán.

táblázat

A negyedik negyedéves teljesítmény sem lesz kiugró a vállalat életében, sorozatban a negyedik három hónap lehet, amikor zsugorodik a cég értékesítése. A Gartner adataiba kíválóan beleillik a menedzsment új várakozása. A prognózis alapján 14-14,4 milliárd dollár lehet az árbevétel nagysága, szemben az előző év azonos időszakában elért 16 milliárd dollárral, mi több az új várakozás elmarad a 14,5 milliárd dolláros Bloomberg konszenzustól is.

A PC gyártók teljesítményének visszaesése mögött főként az okostelefonok és a tabletek elterjedése áll. A vállalat alapító tulajdonosa, mostani vezérigazgatója, Michael Dell folyamatosan azon töri a fejét, miként tudna ez ellen a trend ellen tenni. A társaság több akvizíció révén próbálja tevékenységét diverzifikálni, de ettől függetlenül még mindig a PC piacról származik a bevétel több mint 50 százaléka.

A vállalat más üzletágai, mint például a szerverek, melyeket felhő alapú számításokhoz értékesítenek, illetve a tabletek eladások viszont jól mennek a cégnél. A gyorsjelentés utáni telefonkonferencián elmondták, hogy az új Windows 8 operációs rendszer megjelenése miatt nem számítanak a PC piacon érezhető javulásra. A menedzsment egyelőre nem fél attól sem, hogy a Microsoft Surface nevű tablete komoly veszélyt jelentene a saját tabletükre.

Dell (Nasdaq)

Dell chart