Magyar közvetítéssel vesz gázt Ukrajna

Vágólapra másolva!
Pár éve még Magyarország izgulhatott amiatt, hogy megérkezik-e az ukrán közvetítésű gáz, most már Kijev vásárol német gázt, amelyet magyar csövek szállítanak Ukrajnába. A német gáz olcsóbb, mint amit az oroszoktól vesznek.
Vágólapra másolva!

Ukrajna Németországból vásárol gázt, amely Magyarországon keresztül jut majd el az országba - jelentette be az ukrán Jurij Boiko, szén- és energiaipari miniszter, akit a Kyiv Post idézett.

Az ország eddig is vásárolt német gázt, de az lengyel közvetítéssel jutott el Ukrajnába. A miniszter megjegyezte, hogy a januártól magyarországi csöveken érkező német gáz olcsóbb volt, mint amelyet az ukrán Naftogaz Ukrainy vásárolt az orosz Gazpromtól. Azt mondta, a becslések szerint 2 milliárd dollárt spóroltak ezzel.

Ukrajna jellemzően orosz gázt használ, de ez az egyoldalú függőség kiszolgáltatja Oroszországnak. 2008-2009 telén leállt az orosz gázszállítás, mert a két ország nem tudott megállapodni egymással.

A fordított gázszállítás, vagyis hogy Ukrajna az európai gázpiacról vásárol, segít az ország függőségének csökkentésében. A lap azt írta, szakértők szerint 2015-16-ra évi 20 millió köbméter gázt is tud importálni Európából főleg szlovák vezetékeken keresztül.