Vágólapra másolva!
A Cisco Systems (Nasdaq) 1,2 milliárd dollárt fizet a Meraki Inc. technológiai cégért, ami Wi-Fi hálózatok irányításával és felhő alapú számításokkal foglalkozik, ezzel erősíti a Cisco legfontosabb üzletágát, a számítógépes hálózati rendszerek előállítását.
Vágólapra másolva!

A Cisco Systems, a világ legnagyobb számítógépes hálózati eszközöket gyártó vállalata 1,2 milliárd dollár áron, készpénz és egyszeri juttatások kifizetésével (ami a jelenlegi cégvezetés megtartására irányul) kívánja megvásárolni a Meraki Inc. technológiai céget. A San Francisco-i székhelyű Meraki sokat bővült az elmúlt évek alatt. Az alkalmazottak száma idén 120-ről 330-ra nőtt.

A Cisco vezérigazgatója, John Chambers azzal érvelt a felvásárlás mellett, hogy "az okos telefonok és a tabletek egyre nagyobb elterjedésével cége szeretne versenyben maradni a biztonsági rendszerek (pl. tűzfalak) és a vezeték nélküli hálózati hozzáférések piacán." Elemzők szerint valóban lehetőség van ezen a területen való növekedésre.

A Merakit 2006-ban néhány doktori disszertációjára készülő MIT (Massachusetts Institute of Technology) hallgató hozta létre. A Google a kezdetektől fogva támogatta a fiatal vállalkozást, ami leginkább felhő alapú számítások végrehajtásával foglalkozik. Egyszerűen megfogalmazva, ez azt jelenti, hogy bizonyos műveletek végrehajtásához a felhasználó "bérbe" veszi más, nagyobb teljesítményű számítógépek segítségét, amihez interneten keresztül kapcsolódik. Ez az tipusú szolgáltatás nagyot fejlődött az utóbbi időben, és számos kiaknázatlan terület van még benne. Mostanában sokat hallani hasonló felvásárlásokról, ami ezt a rohamosan fejlődő szegmens szeretné meglovagolni.

A Cisco jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt évek során, üzletágakat zárt be, ésszerűsítette az adminisztrációt a cégen belül, illetve 7800 dolgozójától vált meg másfél év alatt. Mindez abban segíti a vállalatot, hogy az alaptevékenységére összpontosítson, a számítógépes hálózatokra.

Cisco Systems (Nasdaq)