Háborús félelmek emelik az olajárat

Vágólapra másolva!
Továbbra sincs egyértelmű irány az árupiacokon.  Egy közel-keleti háborús konfliktus réme egyre feljebb emeli az olaj árfolyamát, miközben a gabonák hetek óta lejtőn vannak.
Vágólapra másolva!

Tovább emelkedett az olaj, mivel Izrael és Irán egyre közelebb sodródik egy háborúhoz Teherán nukleáris ambíciói miatt. November első hetében járt utoljára 87, 60 dollár felett az árfolyam, az ármozgás közelít az elmúlt hetekben jellemző ársáv tetejéhez. Az International Atomic Energy Agency riportja szerint Irán újabb urándúsító centrifugákat helyezett üzembe, amely csak ráerősített a zsidó állam és a Hamasz között feszülő konfliktus árfolyamemelő hatására.

WTI nyersolaj

Forrás: [origo]

Az arany 10 dollárt emelkedett ma délelőtt, de még mindig a hosszabb ideje megszokott sávjában ingadozik. 1683,5 dollárnál húzódik egy támaszvonal, ami megegyezik a november 6-ai mélyponttal, míg felülről az 1733,85 dolláros szint körül rajzolódik ki egy tető. A hét egészét 1 százalékos csorgással tudta maga mögött a nemesfém, amelynek értéke ötödik hete csúszik lefelé.

Ismét csökkent a gabonák árfolyama Chicago-ban, a szója több mint 1 százalékkal került lejjebb a dél-amerikai terméskilátások javulásának és az amerikai kínálat iránti exportkereslet csökkenésének köszönhetően. A januári szállítású szója 1,3 százalékot vesztett értékéből 1383,6 centen fejezte be a kereskedést, de napközben járt 10 centtel alacsonyabban is, ami június közepe óta a legalacsonyabb érték.

A termény csak a múlt héten 4,65 százalékot vesztett értékéből, és már harmadik hete csúszik egyre lejjebb. A pénteki áresés közvetlen okozója, hogy Kína visszamondott egy 600.000 tonnás amerikai szója megrendelést a gyenge belső keresletre hivatkozva. Kína a világ legnagyobb szójabab fogyasztója, a világkereskedelem 60 százalékát adva az U.S. Department of Agriculture adatai alapján. A kereskedők továbbra is szorosan követik a dél-amerikai időjárás alakulását, ahonnan szintén jó hírek érkeztek. Brazíliában hullott némi csapadék és a közeljövő meleg időt ígér

Szója

Forrás: [origo]

A búza sem szerepelt jobban, 5,65 százalékos mínuszt könyvelt el a múlt héten, amire utoljára június elején volt példa. További eladásokat generálhat a búza meglehetősen negatív technikai képe, fontos támaszok estek el a múlt héten. A kukorica úszta meg az elmúlt hetet a legjobban, csupán 1,8 százalékkal került lejjebb az árfolyama.

Búza

Forrás: [origo]

A hét nyertese a 8,6 százalékot száguldó narancslé lett, elsősorban a floridai éjszakai fagyok miatti félelem terméscsökkentő következményei miatti aggodalom hatására. Florida adja az amerikai narancstermés 70 százalékát, így az ottani időjárási fejlemények folyamatos témát adnak az ezen a piacon befektetőknek a következő hetekben.