Kedden kimondják, korrumpált-e a Mol

Vágólapra másolva!
Kedden hirdetnek ítéletet Zágrábban Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök korrupciós perében. Az ügy kimenetele a Mol horvátországi szerepvállalását is befolyásolhatja.
Vágólapra másolva!

Tizenöt évre börtönbe csukná Ivo Sanadert a horvát ügyészség abban a két, egy eljárásban egyesített ügyben, amelyben a vád szerint a volt horvát kormányfő kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo banktól, majd később a magyar irányítású Mol olajvállalattól. Az ítéletet kedden délelőtt hirdetnék ki.

A Molt érintő ügy lényege, hogy hivatali ideje alatt Sanadert állítólag lefizette Hernádi Zsolt, a Mol vezetője, cserébe azért, hogy a horvát állam eladja a Molnak az INA olajcég egy részét. Sanader és Hernádi egyaránt tagadja, hogy ilyen történt volna. (Sanader egy hete Zágrábban nyilatkozott az [origo]-nak, erről itt olvashat.) A vád koronatanúja egy horvát üzletember, aki más korrupciós ügyeit ezzel a vádalkuval reméli megúszni.

A Mol szempontjából azért fontos az ítélet, mert ha Sanadert bűnösnek találják, a jelenlegi horvát kormány valószínűleg megpróbálja majd ezt felhasználni az INA privatizációs szerződésének a megváltoztatása érdekében. Horvátországban sokaknak nem tetszik, hogy a Mol úgy irányítja az INA-t, hogy nincs többségi tulajdonrésze a cégben. Minderről bővebben itt olvashat.