Az országos gazdaszövetséggel tárgyalt hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök. A tárgyalás után a miniszterelnöki irodát vezető Lázár János bejelentette: kétharmados törvénybe foglalja a kormány a földdel kapcsolatos szabályokat.

A kormány szerdán megtárgyalja az alaptörvény módosítására vonatkozó javaslatot, amely a földdel kapcsolatos alapvető jogokra kétharmados jogszabály megalkotását írja elő, így lesz sarkalatos a földtörvény és néhány más jogszabály is - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Lázár az után beszélt erről, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége (Magosz) delegációjával a földtörvény alapvető céljairól. Így arról, hogy a termőföld maradjon magyar tulajdonban, a zsebszerződéseket fel kell számolni, illetve új tulajdon- és birtokviszonyoknak kell létrejönniük - mondta a tárgyalásról Giró-Szász András kormányszóvivő.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke azt mondta, hogy stabil birtokviszonyt csak kétharmados törvény eredményezhet. Erről tárgyaltak a miniszterelnökkel, és a tárgyaláson szóba került a birtokpolitika, valamint a mezőgazdaság versenyképességének a fenntartása is.

Lázár János kifejtette, hogy a termőföldnek az uniós vásárlási moratórium lejárta után is magyar tulajdonban kell maradnia. Ezt úgy érik el, hogy a helyi földbizottságok vétó jogot kapnak minden földvásárlásra. Vagyis csak az vásárolhat, illetve vehet használatba termőföldet, akinek azt a helyi termelőkből alakult szervezet megengedi. A kormány célja az, hogy a nagybirtokok helyett, kis- és közepes gazdaságok jöjjenek létre - tette hozzá az államtitkár. Az állami földek használatára ezek a szabályok nem vonatkoznak.

A kormány év eleje óta magyarázkodik, miután Ángyán József agrárállamtitkár lemondott a posztjáról, majd keményen bírálni kezdte a kormány földpolitikáját. Ángyán azt kifogásolja - és állításait több dokumentummal is alátámasztotta -, hogy a kormány a kampányígéreteivel ellentétben hozzá politikailag kötődő nagybirtokosokat hoz helyzetbe az állami földek bérbe adásánál a családi gazdálkodók helyett. Orbán Viktor korábban többször azt állította, hogy a kormány nem szegte meg az ígéretét, és álláspontját kétharmados törvénybe foglalja majd. A kormányszóvivő által bejelentett tárgyaláson ennek részleteiről tanácskoztak.