Brutális fordulatot mutatott be az Apple

Apple, kicsi
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb tőzsdei cége, az Apple a szeptemberi történelmi csúcsa óta több mint 25 százalékot esett, de pénteken a negatívnak induló nap után markáns fordulatot mutatott be a részvény. Technikai alapon akár felpattanás is lehet a mozdulatból.
Vágólapra másolva!

Felpattanás jöhet

Nem indult jól a pénteki nap az Apple részvénytulajdonosok számára: jelentős forgalommal kezdett zuhanni a nyitás utáni percekben a részvény, és 505 dollárig visszaesett a papír. A középtávú kép egyelőre nem túl szép az Apple esetében, de pénteken a gyenge kezdés után komoly fordulatot mutatott be az instrumentum.

A grafikonon kialakult egy kalapács nevű japán gyertya alakzat, ami ha megerősítést kap felfelé (egy emelkedő nap révén), akkor rövid távon lehet bízni egy felpattanásban. Érdemes a charton észrevenni, hogy a forgalom is kiugró volt, a 21 napos exponenciális mozgóátlag közel kétszerese. A drasztikusan megnövekvő aktivitás a piacon utalhat ún. selling climaxra, amikor pánikszerűen menekülnek az instrumentumtól a befektetők. Ilyenkor sokszor kialakul a piac rövid távú alja.

Ha most is így lesz, akkor 575 dollárnál látható az első komolyabb ellenállás, de a 200 napos mozgóátlag újbóli megközelítése is benne van a pakliban.

Nem szabad viszont elfelejteni, hogy a napi grafikon alapján a középtávú trend negatív, ráadásul az indikátorok sem mutatják még markánsan a fordulatot. Az MACD eladási szignált jelez, míg az RSI tartja a csökkenő trendjét. Bár az is igaz, hogy utóbbi közel jár ahhoz, hogy a trendvonalat megtörje, és kimásszon a túladott zónából, amit jó jelnek szoktak tekinteni a technikai elemzők.

Apple (Napi grafikon)

Apple (Nasdaq)

Fontos támaszon állt meg

Zsinórban a nyolcadik hete ért el csökkenést heti szinten az Apple. A részvény ugyanakkor egy rendkívül fontos támaszra csúszott vissza, a májusi mélypontra. Az irányváltás lehetőségére október elején felhívtuk olvasóink figyelmét többek között a masszív divergencia miatt, ami be is következett.

Az indikátorok alapján nem kell számítani ezen az időtávon fordulatra, de a korábbi mélypont szintje fontos menedék lehet. Az 50 hetes mozgóátlag áttörése után 600 dollár fölé is eljuthat a papír, ami ha szeretné folytatni a hosszú távú emelkedő trendjét, akkor illő lenne új történelmi csúcsot elérnie, hogy folytatódhasson a növekvő csúcspontok sorozata.

Apple (heti grafikon)
Apple (heti grafikon)

A részvény pénteki teljesítménye pozitívnak értékelhető, ugyanakkor érdemes észrevenni, hogy számos indikátor alapján még nehéz kijelenteni, hogy itt a tényleges fordulat. Fontos lesz figyelni a jelzéseket a napokban, melyek megerősíthetik az irányváltást. Rövid távon elképzelhetően tartunk egy felpattanást, ha a nemzetközi piacokon is jó lesz a hangulat. A német piacon forgó Apple részvény 4,3 százalékos pluszban mozgott a reggeli órákban.