Vágólapra másolva!
Az AP Moller-Maersk (OMX) dán vállalat főprofilt vált és az eddigi hajózási szállítmányozási üzletágtól az olajipari és kikötő ágazat felé fordul a nagyobb nyereségesség elérése érdekében.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb dán vállalat, az AP Moller-Maersk úgy döntött, hogy felhagy a hajózási szállítmányozási üzletágával, és a nagyobb nyereséggel kecsegtető olajipari és kikötő ágazatra összpontosít. A Maersk vezérigazgatója, Nils Andersen vasárnap este úgy nyilatkozott, hogy a tőkéjük közel 50 százalékát szeretnék az olajipar és a kikötő ágazat köré csoportosítani, míg az eddigi legjelentősebb hajózási szállítmányozás csupán 25 százalékot tenne ki. A változást a cégvezetés a következő öt évben szeretné végrehajtani.

Már korábban is foglalkoztunk a témával, ahol azt elemeztük, hogy valójában hajózási vagy olajtársaságról van-e szó. Most a menedzsment is egyértelművé tette a kérdést. 2011-ben a hajózási üzletág 540 millió dolláros veszteséget termelt, míg az olajipari tevékenységből 2,1 milliárd dolláros nyeresége származott a cégnek, valamint az olajfúró (500 millió dollár) és a kikötő ágazat (650 millió dollár) is profitot termelt. Érdekesek lehet lehet az átsúlyozás következményei, mivel az új fókuszú cég akár az üzletágak szétválasztásával jogilag is elkülönítheti egyes érdekeltségeit, ha külön vállalatra bontja a cégen belüli divízióit. Nemrég hasonló lépésnek lehttünk szemtanúi a Kraft Foods esetében is.

Annak ellenére, hogy elemzők a 2012-es évet az elmúlt esztendők leginkább nyereségesnek várják a hajózási szállítmányozási piacon, összességében még így is veszteséget termelhet a Maersknek és a kilátások is nagyon gyengék.

A Maersk Oil azonban növekvő termeléssel számol, a naponta jelenleg 265 ezer hordós kitermelést 400 ezerre emelné a cég, és a mostani 1-3 milliárd dolláros éves befektetéseket pedig 3-5 milliárd dollárra bővítik. Dan Togo Jensen, a Handelsbanken elemzője a Bloombergnek elmondta "a Maersknak kezében van az a tőke, ami lehetővé teszi számukra a tervek végrehajtását, és reálisnak tűnnek a jövőre kitűzött célok is." A bejelentésre a részvényárfolyam alig reagált, mivel az átsúlyozás eshetősége már korábban is szóba került a cég kapcsán.

AP Moller-Maersk (OMX)