Pulyka evés helyett közel-keleti konfliktus

greece kicsi
Vágólapra másolva!
A hét eseményei közül kiemelhető a holnapi döntés a görög költségvetési hiánycélokról, a csütörtök-pénteki EU-csúcs, az európai termelői árindexek, az amerikai lakáspiaci adatok és egyes magyar cégek gyorsjelentései.
Vágólapra másolva!

Makroadat szempontból talán egy kicsit kevésbé mozgalmas hétnek nézünk elébe, mint múlt héten, de így is akad szép számmal mire figyelni. Európában ismét a görögök körül kialakult problémák borzolják a kedélyeket, míg Amerikában hálaadásra készülnek az emberek, így a forgalom is nyugodtabb lehet. A magyar piacon a közepes kapitalizációjú cégeké a porond, az FHB, a Pannergy és a CIG Pannónia jelent a héten.

Európa szeme a görögökön

Az eurózóna pénzügyminisztereinek keddi ülésén a fő témát a görögök költségvetési terveinek jóváhagyása szolgáltatja. Egy hete már megállapodtak róla, hogy a görögöknek további pénzeket biztosítanak, és még két évvel, 2016-ig kitolják a görög büdzsé hiányának rendezését. A görög parlament már teljesítette azokat a feltételeket (következő évi szigorú költségvetés megszavazása, munkaerő piaci reformok), amiket a Trojka (IMF/EU/EKB) korábban kitűzött, annak érdekében, hogy Görögország újbóli segítséget kaphasson pénzügyi nehézségei miatt.

Az IMF 2020-ra a görög államadósság 120 százalékra történő leszorítását szeretné látni, ami szerintük 2014-ben 190 százalékon tetőzne. Számításaik alapján ehhez 32,6 milliárd euró hiányzik a görög államkasszából. A németek álláspontja az, hogy nem engednék a görög tartozások leírását, hanem átstrukturálnák a konstrukciót (lejárat hosszabbítás, kamatcsökkentés jöhet). Ezzel szemben a finn pénzügyminiszter továbbra is az újabb pénzügyi csomag ellen érvel.

A csütörtökön és pénteken rendezendő EU-csúcson arról vitázhatnak az Európai Uniós vezetők, hogy magasabbra emelhető-e az EU összköltségvetése. Az angolok valószínűleg ellenzik majd a törekvést, és reálértelemben a kiadások csökkentéséért kardoskodnak majd.
Az eurózónából szolgáltató és feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek, a fogyasztói bizalom mérésére szolgáló mutatószámok (francia, német és eurózónás adatok), valamint a német IFO üzleti bizalmi index adhat betekintést az európai gazdaság helyzetébe, és megtudhatjuk, hogy változik-e a szentiment a jövőre nézve.

Amerika a hálaadásra készül

Néhány fontosabb lakáspiaci adatra és a friss munkanélküli segélykérelmek számára figyelhetnek az USA-ban a befektetők ezen a héten. Ma délután 16 órakor a lakáseladások számának alakulásáról, holnap délután pedig a kezdődő lakásépítések számáról kapunk bővebb információt. Szerdán várhatóan a munkanélküli segélyért folyamodók számának csökkenéséről (várt: 395 ezer fő) jelenik meg adat (korábbi: 439 ezer fő), és a Michigani fogyasztói bizalmi index megmutatja majd, hogyan látják a piac jövőjét a termékekért/szolgáltatásokért fizető fogyasztók.

A "fiscal-cliff" problémájáról talán kevesebb szó esik a héten, a pénteken megjelent Obama nyilatkozat kissé megnyugvásra intheti a piacokat. Kedden Ben Bernanke tart beszédet, valamint a Közel-Keleten kialakult háborús feszültségre kell odafigyelni, ami már megmutatkozik az olajár emelkedésében (egy százalék felett mozog a pénteki záróárhoz képest).

Csütörtökön zárva tartanak az amerikai piacok a hálaadás ünnepe miatt, és pénteken is enyhe lesz a forgalom az amerikai tőzsdéken, mivel rövidített kereskedés zajlik majd (helyi idő szerint 19 órakor zárnak az USA tőzsdék pénteken).

Folytatódik a hazai gyorsjelentési szezon

A Pannergy előrehozott gyorsjelentésével és az FHB pénzügyi helyzetének számadásával folytatódik a magyar gyorsjelentési szezon ma este piaczárás után. A CIG Pannónia holnap reggel, piacnyitás előtt teszi közzé számait, amikről részletesebben is beszámolunk majd.

A pénteken bejelentett harmadik megszorító csomag hatásai érezhetők majd leginkább a magyar piacon, a MOL és az OTP húzhatja lefelé a BUX indexet. A Richter Gedeon eladói nyomása tovább folytatódhat, mivel a hónap végével kikerül a papír az MSCI Hungary indexből, ami által része volt a széles befektetői körben követett MSCI Emerging Markets indexnek is.

Ázsiában csendes hét lesz

Ázsiában a holnapi Bank of Japan kamatdöntő ülés lesz említésre méltó, ahol nem várnak változást ez elemzők (várt: 0,1 százalék, ami megegyezik a jelenlegivel), valamint a kínai HSBC feldolgozóipari beszerzési menedzser index csütörtöki megjelenése is fontos lehet, hogy megértsük bővülnek-e a távol-keleti ország megrendelései.

Heti makronaptár*
(az adatnaptár elérhető a Piaci adatok / Adatnaptár menüpont alatt)
*a vastag betűvel szedett mutatók nagyobb jelentőséggel bírnak