Besült az E-Star kötvény visszavásárlási aukciója

Vágólapra másolva!
A hétfőn megtartott kötvény visszavásárlási aukció során 472,2 millió forint névértékű 2014/A kötvényt vásárolt vissza 25,74 százalékos átlagos bruttó árfolyamon az E-Star. Az aukció nem volt teljesen sikeres, mivel a menedzsment tervei szerint 1,5 milliárd forintnyi kötvényt akartak visszavenni. Véleményünk szerint a kötvényesek nagyobb része nem akar belemenni egy olyan alkuba, amelyben ők ekkora veszteséget vállalnak be anélkül, hogy a részvényesek részt vállalnának a veszteségekből. Az a tény, hogy a társaság nem tudott a tervezettnek megfelelő kötvénymennyiséget visszavásárolni, és ezáltal egy esetleges csődegyezségben még a kötvénytulajdonosok akarata érvényesülhet, nyomás alatt tarthatja a részvényárfolyamot. 
Vágólapra másolva!

Múlt héten pénteken tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján az E-Star, hogy aukció keretében visszavásárolna a 2014/A kötvények közül annyit, amennyit a rendelkezésre álló likvid forrásokból fedezni tud. Nem volt meghatározva az a maximális ár, amelyet a cég még elfogadna, de erősen sugallta a társaság, hogy 26 százalékos bruttó árnál nem fog többet fizetni. A menedzsment egy elemzői prezentációban vázolta fel, hogy a cég értéke egy kényszerhelyzetben történő likvidálás során olyan alacsony lenne, hogy még a 26 százalékos árral jobban járnak a kötvényesek.

A hétfői kötvényaukción az E-Star 14 545 kötvény visszavásárlását tűzte ki célul, amelyre lett is volna lehetősége, mivel 18 556 kötvényt ajánlottak fel összesen a kötvénytulajdonosok. Végül azonban csak 4 722 kötvényt vásárolt vissza a társaság átlagosan 25,74 százalékos bruttó értéken. Ebből az látszik, hogy a legtöbb elfogadott ajánlat valószínűleg 26 százalékon teljesült, de voltak néhányan, akik valamivel alacsonyabb áron is hajlandóak voltak átadni a kötvényeiket.

A legalacsonyabb ajánlat nettó 12,92 százalékon érkezett (ez a kamatokkal együtt bruttó 20,99 százaléknak felel meg), ami azt jelenti, hogy a kötvény tulajdonosa 87,08 százalékos veszteséget vállalt be.

Az aukciót a társaság csak részben tartja sikeresnek, mivel nem tudták a maximális eltervezett mennyiséget visszavásárolni. Az aukciós adatokból az derül ki, hogy összesen mintegy 1,8 milliárd forint értékben ajánlottak fel értékpapírokat a kötvényesek, de ennek nagyjából háromnegyedét a társaság által elfogadható ár felett tették, így azoknál nem történt visszavásárlás. Véleményünk szerint a kötvényesek nem hajlandóak nagyobb veszteséget bevállalni addig, amíg a részvényesek nem veszik ki részüket a veszteségekből.

A részvényárfolyam nyomás alatt maradhat, mivel a társaság egyelőre nem tudott annyi kötvényt visszavásárolni, hogy egy esetleges csődeljárás esetén a szavazatok többségét birtokolva a saját tervei szerint egyezzen ki a hitelezőivel. Jelen állas szerint még a kötvényesek túlsúlya érvényesülhet a csődegyezségkor (korábbi cikkünkben olvashat arról, hogy mi lehet a menedzsment stratégiája a jelen helyzetben).

E-Star

Forrás: [origo]