Hét évet kapott az ex-UBS-es csaló

Vágólapra másolva!
Hét év börtönre ítélték a UBS AG (SIX - Swiss Exchange) volt kereskedőjét, Kweku Adobolit. A 2,3 milliárd dolláros veszteség Nagy-Britannia eddigi legnagyobbja, ami fedezetlen kereskedelemből származott.
Vágólapra másolva!

A 32 éves Kweku Adobolit hét év szabadságvesztésre (ebből minimum a fele letöltendő) ítélte a londoni bíróság, miután bűnösnek találta fedezetlen kereskedés vádjával.

Kweku Adobolit

Az ex-kereskedőt Két hónapja tartják őrizetben, aki még 2008-ban kezdte a szabályellenes kereskedést, amikor egy 400 ezer dolláros veszteséget tusolt el. Végül 2011 augusztusában bukott le, amikor napon belüli kereskedés során fiktív pozíciókkal próbálta leplezni igazi kockázatkitettségét. A napon belüli maximális ügyletei maximalizálva voltak 100 millió dollárban, ő azonban 11,85 milliárd dolláros kockázatkitettséggel rendelkezett, amit fiktív kereskedésekkel leplezett, így nem bukott le egyből.

Végül William Stuart könyvelő, a UBS back-office munkatársa kérte számon a fiktív ügyletek miatt, és 2011 szeptember 14-én összeomlott a hazugságfolyam. A bank likvidálta a fedezetlen pozíciókat, mely után 2,3 milliárd dolláros veszteséget könyvelhetett el. A Libor ügybe is belekeveredett svájci bank rossz harmadik negyedéves gyorsjelentése miatt 10 ezer munkavállaló elbocsátását jelentette be október végén, mindez rontja a vállalat megítélését.

Adoboli azzal védekezett, hogy a bank érdekeit nézte szem előtt, nem saját hasznára kereskedett. A nagyon profit várakozások miatt ránehezedő nyomás miatt cselekedett így, és elmondása szerint kollégái is tudtak tevékenységéről.

A frissen elítélt Adobili olyan hírhedt kereskedők mellé állhat most, mint Jerome Kerviel, a Societe Generale SA volt munkatársa, aki 6,3 milliárd dolláros kárt okozott, vagy Nick Leeson, aki 1995-ben emlékezetes módon egy egész bankot, az angol Barings-et vitte csődbe fedezetlen ügyletekből származó veszteségei miatt.