Megemelték a közműadót

Vágólapra másolva!
A közműadó módosító indítványai közt több lényegi változtatást is tettek a képviselők. Megemelték az adó mértékét, az indoklás szerint azért, hogy befolyjon a megfelelő mennyiségű pénz. Kivették viszont az állami Mavirt és a Molhoz tartozó Földgázszállító Zrt.-t, a hírközlési adókedvezményt pedig sávossá tették.
Vágólapra másolva!

A közműadóról szóló törvény zárószavazása előtt módosító indítványokat fogadott el a parlament fideszes többsége, amelyekkel lényegi pontokon változott a jogszabály.

Az adó maximumát negyedével megemelte egy módosító javaslat, így 100 helyett 125 forint adót lehet kivetni a közművezetékekre méterenként. A módosító indoklása szerint ez ahhoz szükséges, hogy az adóbevétel a tervezett mértékben befolyjon.

A hírközlési vezetékekre az eddigi szöveg szerint 50 százalékos kedvezmény járt a 100 kilométernél kevesebb nyomvonallal rendelkezők számára, de ezt átírták. A jelenlegi szöveg szerint 170 kilométer alatt az adó 20 százalékát kell megfizetni, a 170-250 kilométer közötti részre 40, 250-300 kilométer között 80 százalékos az adó, efölött a teljes terhet állni kell.

Két módosító indítvány pedig kivette az adó hatálya alól a villamos áram rendszerirányítóját és a földgázellátó rendszerirányítót, azaz a Mavir Zrt.-t és a Földgázszállító Zrt.-t. A Mavir állami tulajdonú, a Földgázszállító Zrt. a Molhoz tartozik.

A közműadót a vezetékek tulajdonosai fizetik. Adózik a víz-, szennyvíz-, csapadékvíz-, földgáz-, hő-, villamosenergia- és a hírközlési vezeték is, de csak azok a részek, amelyek nem a fogyasztókhoz való leágazást jelentik.