Vágólapra másolva!
Többszöri halasztás után november 28-án lép tőzsdére az ügyfélszámot tekintve második legnagyobb orosz telekommunikációs cég, a MegaFon. A kibocsátási ár a menedzsment tervei szerint 20-25 dollár között alakulhat. A befektetők érdeklődését növelheti, hogy az elmúlt negyedévben kedvező eredményekről számolt be az orosz telekomcég. A fundamentális sztorit az alacsony oroszországi okostelefon penetráció támogathatja, míg fontos kockázati tényezőként Alisher Usmanov oligarcha nagytulajdonos jelenik meg.
Vágólapra másolva!

November 28-án debütál a MegaFon

Egy hete még arról számoltunk be, hogy a Bloomberg forrásai szerint rövidesen folytatódhat a MegaFon tőzsdére lépése. A hír igaznak bizonyult, ugyanis az orosz telekommunikációs cég nemrégiben 20-25 dolláros indikatív árfolyamsávot határozott meg, tehát a menedzsment várakozásai szerint itt alakulhat ki az IPO-ár.

A részvényt az eredeti tervekkel összhangban egyrészt az orosz MICEX-re, valamint GDR formában a londoni értéktőzsdére vezetik be. Az intézményi befektetők ajánlatainak begyűjtése, azaz a könyvépítés a befektetők meggyőzésére szolgáló előadássorozattal (roadshow) egyetemben még múlt héten elindult és egészen november 27-ig tart. A részvény első tőzsdei kereskedésére november 28-án kerülhet sor.

A kibocsátást a Morgan Stanley és a Sberbank vezényelheti le a Credit Suisse, a Citigroup és a VTB Capital segédlete mellett. Kedvezőtlen fejlemény, hogy a Goldman Sachs kiszállt a kibocsátási eljárás lebonyolítói közül, amivel kapcsolatban nem adtak ki nyilatkozatot. A Financial Times ügylethez közel álló forrásai szerint az elsőbbségi tulajdonos, Alisher Usmanov oligarchával kapcsolatban merültek fel aggályai a Goldman Sachsnek.

IPO: Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.

Orosz milliárdos marad a nagytulaj

A telekommunikációs cég részvényeinek végül 15 százaléka fog gazdát cserélni, ami a korábbi 15-20 százalékos sáv aljának felel meg. 10 százaléknyi részvénytől a svéd TeliaSonera válik meg, 5 százalékot pedig maga a MegaFon értékesítene 14,4 százalékos sajátrészvény-állományából.

Az IPO-t követően továbbra is Oroszország leggazdagabb embere, Alisher Usmanov rendelkezne a legnagyobb befolyással a MegaFonban az AF Telecom Groupon keresztül. Az év elején még legnagyobb tulajdonosnak számító svéd TeliaSonera részesedése továbbra is 25 százalék felett maradna, míg a telekomcég sajátrészvény állománya 10 százalék alá süllyedne.

Forrás: [origo]

IPO körkép

A végső IPO ártól függően 1,7 és 2,1 milliárd dollár lehet az IPO értéke, ami mind az orosz, mind az iparági cégeket tekintve jelentősnek tekinthető. A kibocsátási ár alapján a cég kapitalizációja 11,2 és 14 milliárd dollár között alakulhat, míg októberben az elemzők 12,3-16,1 milliárd dolláros fair értékbecslést adtak a cégre. A különbség egyáltalán nem meglepő, az orosz tőzsdei kibocsátások gyakran 10-20 százalékos diszkont mellett zajlanak a fair értékükhöz képest - mondta el Mikhail Nestorov, a TKB BNP Paribas Investment Partners menedzsere a Washington Post szerint.

Az orosz cégek tőzsde iránti érdeklődése azután kezdett újra fokozódni, hogy az orosz központi bank 5,2 milliárd dollár értékű Sberbank csomagot értékesített szeptemberben. Az elmúlt éveket tekintve a legnagyobb orosz alumíniumtermelő, a Rusal 2010-ben 2,2 milliárd dolláros IPO-t vitt véghez Hongkongban. Az azóta eltelt időszak teljesítménye nem túl bíztató, közel 60 százalékot zuhant az árfolyam.

Az európai telekommunikációs szektorban legutóbb a Telefónica Deutschland 1,87 milliárd dolláros IPO-jára kaphatták fel a fejüket a befektetők. Hasonló méretű tőzsdei kibocsátásra viszont 2004 óta nem került sor, ekkor a Belgacom 3,59 milliárd eurós kibocsátást tudott produkálni.

Az adósságok lefaragása áll a kibocsátások hátterében

A telekommunikációs cég a befolyó összeget 159 millió rubeles adósságára, valamint hálózatának fejlesztésére költené - mondta még korábban el a MegaFon vezérigazgatója, Ivan Tavrin. Jelenleg nem szerepel a cég tervei között a külföldi terjeszkedés.

A TeliaSonera vezérigazgatójának áprilisi nyilatkozata szerint a MegaFon eladása a svéd cégnél szintén az adósságállomány csökkentését segítheti. A felkínált csomag értékesítéséből 9-11 milliárd koronás (1,3-1,6 milliárd dollár) bevételre számít a vállalat, amely a MegaFon értékesítése mellett még egy IPO-t futtat párhuzamosan. A kazah Kcell 25 százalékos pakkját Londonban és Kazahsztán egykori fővárosában, Almatiban szeretné piacra dobni mintegy 775 millió dollár fejében.

Nem újdonság az európai telekommunikációs szektorban, hogy adósságuk leküzdése érdekében tőzsdére vezessék leányaikat az egyes iparági vállalatok. Október végén a spanyol Telefónica lépett hasonlót német leányával, a Telefónica Deutschland október 30-án sikeresen debütált a Xetrán. Az első napot 3,6 százalékos emelkedéssel nyitó telekompapír árfolyama november elején közel 6 euróig jutott, onnan azonban visszacsúszott és jelenleg 5,53 euró közelében ingadozik.

Telefónica Deutschland (Xetra)

Forrás: [origo]

Profitrobbanás a harmadik negyedévben

Elemzői vélemények szerint sokat segíthet a kibocsátáson a múlt héten közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentés, amiben 20 százalékos profit bővülésről számolt be a cég. Az árbevétel több mint 12 százalékkal 71 milliárd rubelre emelkedett, ami elsősorban az előfizetői bázis emelkedésének és a mobil adatszolgáltatás iránti kereslet növekedésének tudható be.

Forrás: [origo]

Továbbra is őrzi második helyét az orosz telekommunikációs piacon az ügyfélszám alapján a MegaFon, több mint 27 százalékot hasított ki a harmadik negyedév végén 62,8 millió fős ügyfélállományával az AC&M Consulting szerint, míg legnagyobb versenytársai, az MTS 70,7 millió, a VimpelCom pedig 56,2 millió fővel rendelkezett.

Forrás: [origo]

A menedzsment a tervek szerint a profit 50 százaléka és a szabad cashflow 70 százaléka közül a magasabb összeget fizetné ki tulajdonosai számára osztalékként. Ehhez azonban az is kell, hogy a nettó adósságnak a kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredményhez (EBITDA) viszonyított aránya 1,2-1,5 között álljon. Az elemzői várakozások szerint 7-8 százalékos lehet az osztalékhozam, amivel versenyre kelhet az orosz telekomcégekkel, igaz, a főbb európai szektortársak 8,55 százalékos átlagát még így is csak megközelíteni tudja. A nyugat-európai telekom óriások közül már többen is osztalékot csökkentettek a nehéz iparági környezetben, aminek alábbhagyása egyelőre nem várható.

Forrás: [origo]

Jól megy a versenytársaknak is

Kedvező gyorsjelentésekről számoltak be csütörtökön a MegaFon legnagyobb versenytársai. A VimpelCom 538 millió dolláros (várt: 509 millió dollár) és az MTS 630 millió dolláros (várt: 507 dollár) nettó profitja egyaránt túlszárnyalta az elemzői előrejelzéseket, sőt, utóbbi cég menedzsmentje még az osztalékot is megemelte 25 százalékkal az elkövetkezendő három évre.

Az orosz telekomcégek közül az MTS rendelkezik a legnagyobb EBITDA-hányaddal, azaz a vállalat tudja a bevételének legnagyobb részét megtartani kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti profitként. A 45,7 százalékos érték egyaránt meghaladja a MegaFon 44,7, illetve a VimpelCom 43,2 százalékos értékét.

A jövő is az orosz telekommunikációs szektor mellett szól

A legnagyobb versenytársnak számító MTS és VimpelCom részvénye egyaránt felülteljesítette az európai telekommunikációs szektort leképező Stoxx Europe 600 Telecommunications indexet az év eleje óta. Az MTS 28 százalékos növekedése mellett a VimpelCom közel 13 százalékos pluszt tud felmutatni, mialatt a szektorindex 10 százalékot esett. A Rostelecom az év eddig eltelt részében végéig alulteljesített a versenytársakhoz képest 22 százalékos csökkenésével, március óta pedig az iparág teljesítményét is jócskán alulmúlja. A relatív teljesítmény alapján elmondható, hogy a befektetők az európai telekommunikációs szektorban a főbb orosz papírokat előnyben részesítették az elmúlt hónapokban.

A Stoxx Europe 600 Telecommunications index (SXKP) és a főbb orosz telekomrészvények relatív teljesítménye az év eleje óta

Forrás: [origo]

Továbbra is hajtóerőnek bizonyulhat a mobil adatszolgáltatás bővülése, a 2011-15-ös időszakra éves szinten 21 százalékos átlagos növekedést vár az AC&M Consulting. A legfőbb felhajtóerő az okostelefonok és a 3G alacsony penetrációja lehet, amely egyelőre jócskán elmarad a nyugat-európai szintektől. Az MTS várakozásai szerint az okostelefonok penetrációja 60 százalékra emelkedhet 2014 végére a 2012 első negyedév végi 15,4 százalékról.

A MegaFon menedzsmentje szerint a vállalat megfelelőképp pozícionált, hogy kiaknázza az orosz mobil adatszolgáltatási piac további növekedését. A három legnagyobb piaci szereplő közül elsőként a vezette be a korábbi technológiáknál lényegesen nagyobb átviteli sebességet kínáló 4G alapú technológiát Oroszországban. A cég várakozásai szerint az év végig több mint 40 orosz városban tudnak majd 4G alapú szolgáltatást nyújtani, beleértve Moszkvát és Szentpétervárt is.

Összességében elmondható, hogy jelentős növekedési potenciál rejlik a vállalatban az alacsony oroszországi okostelefon penetrációnak köszönhetően, aminek kiaknázása további értéket teremthet a tulajdonosok számára. Figyelmeztető jelzés lehet azonban, hogy a befektetők eleve diszkontot alkalmaznak az orosz cégek esetében a nyugati társaságokkal szemben, amit még az orosz nagytulajdonos miatti aggályok tovább bonyolítanak. A Goldman Sachs távozása a tranzakció lebonyolítói közül is Alisher Usmanov oligarchával köthető össze.