Ne játszadozzatok! - Bernanke üzent

Vágólapra másolva!
Napról napra komolyabb fenyegetést jelent a világgazdaság számára az amerikai "fiscal cliff". Az év végén esedékes automatikus megszorító csomag recessziós hatása drámai lehet, ezért Ben Bernanke amerikai jegybankelnök figyelmeztette a politikusokat: játszadozás helyett fogjanak össze és álljanak elő kreatív ötletekkel.
Vágólapra másolva!

New York városában járt tegnap Ben Bernanke, az amerikai jegybank, azaz a FED elnöke. A New Yorki Gazdasági Klub rendezvény felszólalva a monetáris politikai vezető kifejtette, hogy az amerikai törvényhozásnak nem szabad újra politikai játszmákra használnia a költségvetési szakadék, azaz a híres "fiscal cliff" kérdését. Figyelmeztetett, hogy ha a honatyák nem jutnak gyorsan egyezségre, annak drámai hatása lehet az USA gazdaságára, a recesszióba való visszasüllyedés esélye napról napra nő.

Mi az a "fiscal cliff"?

A "fiscal cliff" a sajtó által kitalált elnevezés egy automatikus kiadáscsökkentő és adóemelő csomagra, ami akkor lép hatályba 2013. január 1-jén, ha az amerikai Kongresszus nem tud megegyezni egy deficit- és adósságcsökkentési tervről. A helyzet ugyanis az, hogy az USA törvényeibe olyan gátakat építettek az állam eladósodása ellen, amelyek egy bizonyos adósságszint elérése esetén (adósságplafon) automatikusan adókat emelnek és kiadásokat csökkentenek a költségvetési helyzet és az eladósodás visszaszorítására. A költségvetési plafont

A politikusok az elmúlt években többször is megemelték ezt az adósságplafont, hogy ne kerüljön sor az automatikus megszorításokra. 2011 nyarán azonban minden korábbinál nagyobb vita bontakozott ki a Republikánusok és a Demokraták között, mely végül az utolsó pillanatban egy nehéz egyezséggel végződött és tovább emelték a plafont. 2012 végére azonban ez a megemelt plafon is veszélybe került, így újra napirenden van a pártok vitája.

Az amerikai CBO (Congressional Budget Office) nemrégiben publikált elemzéséből kiderül, hogy az esetleges automatikus megszorító csomag 560 milliárd dolláros deficitcsökkentő hatással járhat, s már 2013 első felében recesszióba taszítja az Egyesült Államokat.
Az elemzés szerint a költségvetési hiányt mintegy 607 milliárd dollárral (a GDP 4 százaléka) csökkentené a hatályba lépő intézkedéscsomag. Azonban a gyengülő gazdasági aktivitás következményeit is belekalkulálva összességében 560 milliárd dollárnyi pozitív hatása lehet az intézkedéseknek a CBO becslése szerint.

A csomag életbe lépése esetén a megszorítások növekedés romboló hatása miatt 2013 első félévében minden bizonnyal recesszióba süllyedhet az amerikai gazdaság. Éves szinten 1,3 százalékos zsugorodás következhet be az első hat hónapban, míg az egész évet tekintve összességében 0,5 százalékos növekedést jelez előre a tanulmány. Idén a harmadik negyedévben 2 százalék volt az évesített GDP növekedés.



Bernanke szerint már most is érezhető a piacon, hogy a gazdasági szereplők visszafogták tevékenységüket és beruházásaikat, mivel óriási bizonytalanságot jelent számukra, hogy az amerikai politikusok megegyeznek-e az államadósság-korlát megemelésében, illetve milyen hosszú távú megoldást találnak majd a költségvetés és az adóssághelyzet rendezésére.

Bernanke szerint ha a politikusok a szokásos játszmáik helyett végre összefogást, együttműködést, kreativitást tanúsítanak, s ezzel tiszta és átlátható költségvetési helyzetet, s gazdaságpolitikai környezetet teremtenek, az nagyon prosperálóvá teheti a közelgő új évet az USA számára. Ha azonban ez nem történik meg, akkor a FED nem fog tudni segíteni, ugyanis a monetáris (jegybanki) politikai eszközök az elnök szerint nem alkalmasak a fiskális (költségvetési) problémák megoldására. "Nem gondolom, hogy a FED-nek megvannak az eszközei ennek ellensúlyozására" - mondta Bernanke.

Mint ismeretes, a múlt hét végén az újraválasztott Barack Obama elnök már megkezdte a tárgyalásokat a kongresszusi vezetőkkel a "fiscal cliff" elkerüléséről, a megígérte, hogy egyezségre jutnak majd. Ez az elnöki üzenet hosszú esés után tudta megfordítani az amerikai részvénypiacokat, melyek ezen a héten eddig kitűnő formát mutattak a gyalázatos korábbi két-három hét után.

Emlékezetes, hogy 2011 augusztusában az amerikai gazdaság egyszer már szembesült a költségvetési szakadék problémájával, s akkor a politikusok nagyon sokáig vitatkoztak, mire meg tudtak egyezni az adósságlimit megemelésében. Az Egyesült Államok többek között emiatt hosszú idő után újra hitelminősítői leminősítést kapott, amely óriási pofonnal küldte zuhanásban a világ tőkepiacait.