Késik a döntés a görögök sorsáról

Vágólapra másolva!
Nem született döntés a tegnapi maratoni ülésen, ahol az eurózóna pénzügyminiszterei Görögország segélykérelméről vitáztak. A 44 milliárd eurós csomagról jövő hétfőn dönthetnek, az álláspontok azonban valamelyest közeledhettek.
Vágólapra másolva!

Tegnap délutántól egészen ma hajnalig tartott az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácskozása az EU/IMF kettős Görögországnak történő további pénzügyi segítségnyújtásáról. A döntéshozatalt végül jövő hét hétfőre halasztották, mivel az álláspontok nem közeledtek eléggé, így függőben maradt a 44 milliárd eurós görög segélykérelem.

Mint ismeretes, a görögök jövője még mindig bizonytalan, mivel az év végéig lejáró 31,5 milliárd eurós állampapírjaikat vissza kellene fizetniük. A pénzügyminiszterek abban egyetértettek, hogy nem szeretnék, ha csökkenne a görög tartozások névértéke (a lejáratkor visszafizetendő összeg).

Olyan megoldási javaslatok születtek, hogy növeljék az állampapírok futamidejét, akár duplázzák meg azokat (például a 15 éves lejáratú görög állampapírt 30 év alatt kellene visszafizetnie a görög államnak), vagy csökkentsék az állampapírok kamatait, ezzel enyhítve a nyomást a görög költségvetésen. A kiszivárgott hírek szerint utóbbit a németek támogatták legkevésbé.

Az IMF részéről Christine Lagarde továbbra is amellett kardoskodott, hogy a görög államadósság fenntartható mederbe kerüljön. A korábbi álláspontjához hűen, véleménye szerint 2020-ig kellene a görögök GDP-arányos adósságát 120 százalék alá szorítani, ahhoz hogy ne szaladjon el túlságosan a magas kamatokkal terhelt államadósság. Még korántsem biztos, hogy az IMF is beszáll a görög adósság finanszírozásába.

A pénzügyminiszterek jövő hétfőig kaptak haladékot, hogy kormányaikkal megtárgyalják álláspontjaikat. A görög 10 éves állampapírhozamok 0,2 százalékpontot emelkedtek az elhalasztott döntéshozás hírére. A részvénypiacok délfelé vették az irányt, mint azt a reggeli összefoglalónkban is olvashatták.