Vágólapra másolva!
Nincs határozott irány az európai börzéken, az irányadó részvényindexek minimálisan tegnapi záróértékük alatt tanyáznak. A görög hitelrészlet további csúszása reggel kisebb eladói nyomást helyezett a tőzsdékre, de a délelőtti nyilatkozatok, melyek szerint hétfőn már elfogadják a következő segélycsomagot visszarántották a piacokat a nagyobb mínuszokból. Itthon a BUX elgyengült napközben, és csatlakozva régiós társaihoz a negatív tartományban bolyong.  
Vágólapra másolva!

Nincs irány Európában

Nem sikerült megegyezésre jutniuk tegnap az eurózóna pénzügyminisztereinek és az IMF-nek a következő görög hitelrészletről, amelyre Görögországnak azért lenne szüksége, hogy elkerülje a csődöt. A felek között vita alakult ki arról, hogy meddig dolgozzanak ki konkrét tervet az ország finanszírozására.

Mivel az elmúlt napok emelkedését a görög kérdés várt megoldás miatt kialakult optimizmus fűtötte, így a további csúszást kezdetben negatívan értékelték a piacok. Délelőtt viszont azt közölték az érintettek, hogy közel állnak a megegyezéshez, már csak apróbb nézeteltérések vannak köztük, és a hétfőn folytatódó tárgyalások során meg fognak állapodni.

Ennek a hírére visszajöttek a kezdeti mínuszokból a piacok, de még az óvatosság jellemzi a mai kereskedést, a börzék nem mutatnak határozott irányt. Az egyik leggyengébben az IBEX mozog, mivel a görög halasztás miatt a spanyol problémák is előtérbe kerülhetnek.

Forrás: [origo]

Az európai szektorok között sincs határozott irány, a technológiai papírok 0,7 százalékot tudtak erősödni, ahol különösen az SAP és az Infineon teljesít jobban 2 százalékos, illetve 1,2 százalékos emelkedésükkel. Ez arra elég, hogy a DAX-ot tegnapi záróértéke körül tartsák.

Ezzel szemben a nyersanyagkapcsolt vállalkozások kisebb lemaradást mutatnak, és fél százalékot gyengültek.

Az Xstrata és a Glencore továbbra is jól teljesít, egyaránt 0,9 százalékkal kerültek ma feljebb az összeolvadásuk véglegesítésének hírére.

Lecsúszott a BUX

A bíztató nyitás után elgyengült a magyar részvényindex, és csatlakozva régiós társaihoz kisebb csökkenést mutat. A fordulatot főleg a MOL visszaesése okozhatta, az olajpapír a kezdeti nagyobb pluszok után már csak 0,4 százalékos emelkedésban mozog.

A többi blue-chip közül az OTP nem tud kikecmeregni a negatív tartományból, 0,6 százalékkal került ma lejjebb.

A Magyar Telekom papírjait változatlanul adják a befektetők, és már 1,7 százalékos mínuszban tanyáznak a részvények. A nagyobb eladói nyomás azután alakult ki, hogy tegnap elfogadta a parlament a közműadót, ami az eredeti tervekkel ellentétben nem 100, hanem 125 forintos terhet ró a vállalatra vezetékeinek méterei után. Ez körülbelül 9-11 milliárd forintjába kerülhet a cégnek jövőre, ami a telefonadóval együtt már éves szinten 29-31 milliárd forintos kötelezettséget jelent.

Kiemelkedik társai közül a Richter, mely már 1,4 százalékot tudott erősödni. Az Egis tegnaphoz hasonlóan nem mutat jelentős elmozdulást, 0,1 százalékos pluszban mozog.

Az E-Star visszajött a nagyobb mínuszokból, minimális veszteséget mutat a tegnapi kötvény visszavásárlások után.

Forrás: [origo]

A forint sem mutat határozott elmozdulást, és az európai tőzsdékhez hasonlóan arra vár, hogy megindulhasson valamelyik irányba. Az euróval szemben kicsivel 281 fölött található a kurzus, a dollár/forint jegyzései 219,5 körül, míg a svájci franké 233,3 körül mozognak.

EURHUF

Forrás: [origo]