Egykori kényszervállalkozó lett az év üzletembere

Vágólapra másolva!
Alumíniumöntöde tulajdonosa nyert el az Ernst and Young tanácsadó cég Év Üzletembere díjat. Sándor József 1989-ben indult, mára tízmilliárdos cége van. Díjat kapott a Cserpes-Sajtműhely alapítója is.
Vágólapra másolva!

Sándor József, a Fémöntészeti és Alkatrészgyártó (Fémalk) Zrt. vezérigazgatója kapta az Év Üzletember díjat. A zsűri indoklása szerint "Sándor József mára egy tízmilliárd forintot meghaladó árbevételű cég kizárólagos tulajdonosa, amely a világ egyik legkompetitívebb iparágában áll helyt nemzetközi szinten is kiemelkedő színvonalú termékeivel. A vállalkozó a rendszerváltáskor kényszervállalkozóként, menedzseri ismeretek, tapasztalatok nélkül indult - teszi hozzá az Ernst and Young közleménye.

A Fémalk Zrt. jogelődjét Sándor József 1989-ben, többedmagával 1,9 millió forintos törzstőkével hozta létre, ami az egyik legnagyobb magyar magántulajdonban lévő nyomásos alumíniumöntödévé nőtte ki magát.

A Példakép különdíjat idén Lakics László nyerte el, aki 1984-ben alapította a Lakics Gépgyártó Kft-t. Az elsősorban a megújuló energiaforrások területén tevékenykedő, bonyolult hegesztett acélszerkezetek gyártásával, valamint precíz megmunkálásával foglalkozó céget az egyedi műszaki megoldások tették sikeressé. A Merész újító díjat Cserpes István a Cserpes-Sajtműhely Kft. vezetője kapta, róla itt olvashatja el az [origo] portréját

A Jövő ígérete díj Mészáros Gábor, a chocoMe Kft. tulajdonosa lett, aki a kézzel készített csokoládéival lett ismert. 2010 nyarán indította útjára vállalkozását, amely több mint 60 millió különböző, egyedi igények szerint létrehozható táblás csokoládévariáció megalkotására ad lehetőséget. Két év leforgása alatt a chocoMe kiterjesztette disztribúciós hálózatát, és termékei megtalálhatók Franciaországban, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Svédországban.

A díj kiírásának megfelelően Sándor József képviseli 2013-ban Magyarországot az Ernst & Young World Entrepreneur Of The Year gáláján Monte Carlóban, ahol az egyes országok fődíjának nyertesei vesznek részt. Hasonlóan a nemzeti versenyekhez, itt is kiemelkedő üzletemberekből és világszerte elismert szakemberekből álló bizottság hoz majd döntést a legkiválóbb nemzetközi vállalkozó személyéről.

Az Év Üzletembere díj bírálóbizottságának vezetője Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke volt.