Csak egy pénzügyminiszter rosszabb Matolcsynál

Vágólapra másolva!
Utolsó előtti helyen végzett Matolcsy György a Financial Times című lap pénzügyminisztereket rangsoroló listján. A legjobb a német pénzügyminiszter, a legrosszabb pedig a spanyol. Matolcsynál még a görög pénzügyminiszter is jobb.
Vágólapra másolva!

A Financial Times idén is elkészítette az Európai Unió pénzügyminisztereinek rangsorát, amely szerint Németország pénzügyminisztere, Wolfgang Schäuble mutatta a legjobb teljesítményt az elmúlt egy évben. A második helyet a svéd Anders Borg szerezte meg, míg a harmadik a lengyel Jacek Rostowski lett - írja a Portfolio.hu.

Matolcsy György a 19 pénzügyminisztert felvonultató listán az utolsó előtti helyet foglalja el, csak spanyol kollégája, Luis de Guindos szerepelt rosszabbul. Tavaly a nemzetgazdasági miniszter a 17. helyet szerezte meg, ezt most átvette tőle a súlyos válsággal küzdő Görögország pénzügyminisztere.

A rangsor összeállításánál a miniszterek teljesítményét egyrészt a növekedés és a közpénzügyek közötti egyensúly megteremtésének fényében, másrészt a belföldi és külföldi elismertség tükrében vizsgálták, harmadrészt azt is figyelembe vették, hogy az adott miniszter mennyire vívta ki a pénzpiacok bizalmát. A listát végül három szempont - gazdasági, hitelességi és politikai - alapján állították össze.

Matolcsy György gazdasági teljesítményét jobbnak értékelték összeteljesítményél, ebből a szempontból a 11. helyet érte le. A pénzügyminiszterek hitelességét vizsgáló rangsorban azonban csak 17. tudott lenni, a politikai teljesítményét viszont a legrosszabbra értékelték.