Most a 2012-es kötvényből is vett vissza az E-Star

Vágólapra másolva!
Összesen csaknem 5 millió forint névértékben vásárolt vissza tegnap az E-Star a 2014-es és 2015-ös kötvényeiből. A tranzakció beleillik a sorba, érdekesség viszont, hogy ezúttal a 2012-es kötvényből is vásároltak vissza 4 millió forintnyi névértéket. Az ár, a vevő és a befektetési szolgáltató is más volt ebben a tranzakcióban.
Vágólapra másolva!

Az E-Star Nyrt. likvid forrásokkal rendelkező leányvállalata, az E-Star ESCO a tegnapi nap folyamán 3 millió forint névértékű 2014/A sorozatú és 1,7 millió forint névértékű 2015/A sorozatú kötvényeket vásárolt vissza. A tranzakciókat követően az összes kintlévő, még le nem járt kötvény 13 százalékát birtokolja a társaság (ebben a mennyiségben benne van a cég által még a kibocsátás után visszavásárolt mennyiség is).

A vételár a bruttó érték 25,74 százaléka volt, ami azt jelenti, hogy a hétfői kötvényaukción kialakult átlagáron vásárolja vissza a kötvényeket a társaság. Ugyanez volt a helyzet a keddi és a szerdai visszavásárlásoknál is, így elképzelhető, hogy a korábban bejelentett 26 százalékos bruttó ár helyett már ezt az alacsonyabb árat ajánlja fel az E-Star a kötvényeseknek. A társaság az Equilor nevű brókercégen keresztül, tőzsdén kívüli (OTC) tranzakció keretében vette vissza a kötvényeket.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Korábbi cikkünkben már kifejtettük, hogy a menedzsment fő célja a cég működésének fenntartása lehet. Ennek érdekében folyamatosan vásárolják vissza a kötvényeket, hogy a jövőben alacsonyabb kamatfizetési kötelezettséggel szembesüljön az amúgy is nehéz likviditási helyzetben lévő cég. A tehercsökkentés mellett a másik cél az lehet, hogy egy esetleges csődvédelem során sorra kerülő csődegyezségben minél nagyobb szavazathányad támogassa a menedzsment törekvéseit. Mint korábban is írtuk, Soós Csaba 1 milliárd forintos alárendelt kölcsöne, a cégcsoporton belüli hitelek és az E-Star ESCO által visszavásárolt kötvények is a menedzsmentet pártoló szavazatok között lehetnek majd.

Közben a társaság összehívott egy közgyűlést a 2011. évi éves jelentés elfogadásának érdekében. Mind az audit bizottság, mind a felügyelőbizottság elfogadásra javasolja azt az éves beszámolót, amelyre a cég könyvvizsgálója elutasító véleményt fogalmazott meg, mivel a társaság likviditási helyzete, illetve egyes részesedések és követelések értékelési nehézségei miatt nem látta biztosítottnak a vállalkozás folytatásának elvét.

Érdekesség, hogy csütörtökön a fent említett visszavásárlások mellett egy 2012-es, már lejárt kötvényekkel rendelkező befektető is beadta a derekát: a 2012/A tételből 4 millió forintnyi névértéket vásároltak vissza. Vannak azonban különbségek, ugyanis ezeket a kötvényeket 35 százalékos bruttó árfolyamon vették vissza, s a vevő nem az E-Star ESCO volt, hanem az anyavállalat, az E-Star Nyrt. A befektetési szolgáltató sem ugyanaz, az Equilor helyett itt az UniCredit-en keresztül történt a tranzakció.