A nagy eladások még hátravannak a Richterben

Vágólapra másolva!
5 százalék alá csökkent a Richterben a BlackRock részesedése, ami szoros összefüggésben lehet a múlt heti eseményekkel. A kényszerű eladások ugyanakkor úgy tűnik, még nem mennek teljes gőzzel, hiszen a BlackRock is csak egy héttel később ért el a bejelentési küszöbhöz, dacára a kiemelkedő forgalomnak. A szükségszerű eladások jelentős része még hátravan becslésünk szerint, így érdemes a Richterrel óvatosan bánni.
Vágólapra másolva!

Tegnap hasznos kis infómorzsával gazdagította a Richter-sztorit a BlackRock, a gyógyszercég egyik legnagyobb tulajdonosa ugyanis a szabályoknak megfelelően bejelentette, hogy a részesedése 5 százalék alá csökkent, egészen pontosan 4,92 százalékra. Ez a tranzakció mintegy 16 ezer darab részvény eladását takarja, aminek összesített értéke nagyjából 600 millió forint lehetett.

A hírnek azért van jelentősége, mert a Blackrock az egyik - vagy talán a legnagyobb - olyan szereplő, amelyik november végéig valószínűleg kénytelen lesz megválni részesedése jelentős hányadától.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, november 15-én egészen elképesztő zuhanást okozott a Richer piacán a hír, hogy a világ egyik legnagyobb indexszolgáltatója, az MSCI Barra kiteszi a magyarországi piacot lefedő indexéből a Richtert, miután a részvény forgalma túlságosan lecsökkent az elmúlt hónapokban.

A magyar indexből való kikerülés azt is jelenti, hogy a teljes feltörekvő piaci univerzumot leképező indexből is kipenderítik a Richtert, így az erre az indexre épülő indexkövető alapok szinte automatikus módon eladják Richter részvényeiket. A BlackRock alapjai a legjelentősebb ilyen alapok között szerepelnek.

Mennyit adott el, mennyi van még?

A legfontosabb kérdés, hogy vajon eddig mennyit adhatott el, és mennyi Richter részvény vár még a portfóliójában arra, hogy a piacra öntse az alapkezelő. Nem egyszerű erre pontos választ adni, de szerencsére van egy-két kapaszkodónk a becsléshez.

Először is a bejelentési küszöböt szeptember 27-én lépte át a BlackRock, ekkor ért 5 százalék fölé a tulajdoni hányada. Mivel ilyen bejelentéseket csak az 5 százalékos lépcsőnként kell tenni, nem tudni, hogy ezután meddig ment ténylegesen fel a BlackRock, azaz pontosan mekkora volt a részesedése az MSCI bejelentésének pillanatában. Az mindenesetre érdekes, hogy csak egy héttel a bejelentés után lépte át lefelé a korlátot.

A másik fontos információ, hogy becslésünk szerint a múlt heti bejelentés pillanatában a BlackRock indexkövető alapjaiban - ezek túlnyomó részt ETF-ek, azaz tőzsdén kereskedett befektetési alapok - mintegy 13,3 milliárd forintnyi, azaz a Richter teljes kapitalizációjának nagyjából 1,8 százalékát kitevő részvénycsomag volt megtalálható.

A két részesedés - a szeptember végén bejelentett 5 százalék és az ETF-ekben található 1,8 százalék - közötti különbség két tényezőből fakadhat: egyfelől az indexkövető alapokon kívül is tarthatnak bizonyos BlackRock alapok Richter részvényeket, másfelől pedig a különböző bejelentések időpontjai között is adta-vette a részvényeket az alapkezelő, az egyes adatok nem feltétlenül naprakészek.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a BlackRock indexkövető alapjaiban "ugrásra készen" várakozó részvénypakettnek csak elhanyagolható része érkezhetett a piacra az elmúlt egy héten. Ha drasztikus eladásokba fogott volna az alapkezelő, akkor előbb kellett volna megkapnunk az értesítést a küszöb átlépéséről. Ehhez persze feltételeznünk kell, hogy nem ment lényegesen, akár több százalékponttal az 5 százalékos küszöb fölé a részesedése.

A nagyja még hátravan

A bejelentés utáni nagy eladói nyomásban az volt a feltételezésünk, hogy csak nagyon kis részben vettek részt azok az alapok, amelyek ténylegesen kénytelenek lehetnek túladni a részvényeiken, és nagyobb részben spekulatív, illetve pánikszerű eladások játszottak szerepet. A BlackRock bejelentése megerősíti ezt a gyanúnkat.

Múlt héten úgy becsültük, hogy összesen 4,5-5 százalék körül lehet a teljes részvénypakett, amelyet az indexkövető alapok kiszórhatnak az index átsúlyozása nyomán. Ez az aktuális kapitalizáció alapján mintegy 30-34 milliárd forintos értéket képviselne, ha feltételezzük, egyetlen érintett szereplő sem adott még el a piacon részvényeket.

Ez meglehetősen életszerűtlen feltételezés lenne, főként azt figyelembe véve, hogy a bejelentés óta mintegy 27 milliárd forintnyi részvény cserélt gazdát az elmúlt hét során. Ezzel együtt ennek a forgalomnak csak kisebb szelete származhatott a szükségszerűen kitárazó alapokból. Piaci források szerint az intézményi megbízások gyakori formája, hogy a napi forgalom egyharmadát, legfeljebb felét teheti ki egy-egy nagyobb tétel, nagyon ritka, hogy olyan ütemben adja el részvényeit egy alap, "ahogy a csövön kifér".

Feltételezve, hogy az elmúlt egy hét forgalmának egyharmadában érintettek voltak az eladó alapok, akkor is még 21-25 milliárd forintnyi Richter pakettről beszélünk (ugyanez a becslés a forgalom felével nagyjából 16,5-20,5 milliárd forintra adódik). Ebből a BlackRock önmagában kitehet akár több mint 10 milliárd forintot.

Érdemes persze azt is hozzátenni, hogy az érintett alapkezelők többségénél a Richter egészen marginális befektetés, így nem valószínű, hogy sokat trükköznének a pozíció leépítésével: a határidő lejártával november utolsó kereskedési napjain szinte automatikusan átállnak az új indexösszetételre. Ez nem jelent azonnali eladást, elképzelhető, hogy csupán átallokálják a részvényeket egy másik alapba az alapkezelő égisze alatt.

A grafikon is ezt mondja

Nehéz ilyen extrém helyzetben technikai elemzésre hagyatkozni, de érdemes megfigyelni az elmúlt napok árfolyamalakulását: a hatalmas beöntést követően kicsit mérséklődött a hisztéria, a forgalom is fokozatosan csökkent az elmúlt hét során. Meg is jelentek az óvatos vevők, akik feljebb tornászták valamelyest az árfolyamot, a 38 000 forintos ellenállásszintnél ugyanakkor kemény akadályba ütközött a részvény, és látványosan lefordult.

Richter (BUX)

Mindent egybevéve tehát még joggal számíthatunk súlyos eladásokra a Richter piacán, különösen az átsúlyozás határidejéhez közeledve. Nem tartjuk kizártnak, hogy több nagyobb alap is az utolsó pillanatban ébred majd, és akkor lesz kénytelen szembesülni a kellemetlen ténnyel, hogy a Richter piacán nem tud olyan volumenben eladni, hogy december 1-re teljesen eltűnjön a részvény a portfólióból.