380 forintot ér a Magyar Telekom a KBC szerint

Vágólapra másolva!
380 forintra vágta vissza a Magyar Telekom részvényére számított fair értékbecslését a KBC Securirites elemzője, ami jelenlegi 395 forintos tőzsdei árfolyam alatt található 2,5 százalékkal.  A negatív lépés hátterében elsősorban az új adók (telefon és közmű) bevezetése, a lejáró frekvencialicencek megújítása áll. Hosszabb távon a jelenlegi osztalék is veszélybe került, így ennek csökkenése várható. Egy esetleges katalizátor lehet, ha az Európai Bíróság elkaszálja a telekomadót, ami 72 forint egyszeri bevételt generálna egy részvényre vetítve a Magyar Telekomnak.
Vágólapra másolva!

380 forintra vágta vissza a Magyar Telekom részvényére meghatározott fair értékbecslését a KBC Securities elemzője 455 forintról, fenntartva az eddigi tartás ajánlását.

Forrás: [origo]

Jelentős kiadások elé néz a Magyar Telekom

2013-tól összesen 29-31 milliárd forinttal rontják a telekomcég EBITDA-ját az új adók éves szinten. Ebből a júliusban bevezetett telefonadó negatív hatása 20 milliárd forint, míg a januárban életbe lépő közműadóé 9-11 milliárd forint.

A KBC elemzőjének várakozása szerint a jövőben jelentős összegeket kell majd a Magyar Telekomnak kifizetnie a frekvenciasávok megújítására, amiben Magyarország költségvetési helyzete is nagy szerepet játszhat. 2014-ben 21, 2016-ban 14, míg 2019-ben 31 milliárd forintot fizethet a cég a lejáró 900, 1800 és 2100 megahertzes sávok után. Legutóbb, 2007-ben 10 milliárd forintot fizetett a 900 megahertzes frekvenciasáv 7,5 évre szóló megújításáért a Magyar Telekom. A növekvő befizetések miatt a nettó eladósodottsági ráta a jelenlegi 30-40 százalékos célsávot is elhagyhatja.

Forrás: [origo]

Tovább csúszik a negyedik mobilszolgáltató piacra lépése, miután a januári 900 megahertzes frekvenciatender eredményét szeptemberben hatályon kívül helyezte a Fővárosi Törvényszék. Ennek eredményeképp 2013-ban 0,25 százalékos, míg 2017-ben 3,25 százalékos piaci részesedésre számít az új belépő esetében a szakértő.

Októberben olyan találgatások láttak napvilágot, miszerint egy török telekomcég belépne a magyar piacra, ahol 250-300 millió eurós beruházást eszközölne. Egyes pletykák a Türk Telekom megjelenéséről szóltak, ugyanis a cég vezérigazgatója még áprilisban nyilatkozta, hogy a régióban kutatnak befektetési célpont után.

Csökkenhet az osztalék, de még így is a medián felett lehet

A KBC elemzője szerint hosszú távon fenntarthatatlan a jelenlegi 50 forintos részvényenkénti osztalék, amiben az új adók, a frekvenciasávok megújításának beruházási vonzata, illetve a negyedik mobilszolgáltató piacra lépése játszik szerepet. Jövőre még képes lehet a Magyar Telekom kifizetni az 50 forintos osztalékot részvényenként, az azt követő két évben azonban 45 forintra csökkenhet az összeg az előrejelzés szerint, 2016-tól pedig tovább morzsolódna 35 forintra. Mindennek ellenére hosszabb távon továbbra is kecsegtető osztalékhozamot kínál a Magyar Telekom a régiós versenytársakhoz képest 10 százalék feletti hozamával.

Forrás: [origo]

Az EV/EBITDA mutató alapján kisebb alulértékeltséget mutat a Magyar Telekom a régiós versenytársaihoz képest. Kockázatot a negyedik mobilszolgáltató piacra lépése és a háztartások költekezésének további csökkenése jelenthet a cég számára.

Forrás: [origo]

A Magyar Telekom számára az Európai Bíróság döntése lehet katalizátor a telekomadó ügyében, ugyanis ha elkaszálja a három év alatt összegyűlő 160 milliárd forintos befizetést, akkor 75 milliárd forint ütheti a telekomcég markát. Ez egy részvényre vetítve 72 forintnak felel meg. További lökést adhat a papírnak egy esetleges megállapodás a kormány és az IMF között. Hosszabb távon pedig a 2014-es választások hozhatnának változást, ha egy befektető barát kormányalakításra kerülne sor.

Magyar Telekom

Forrás: [origo]

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.