Lassan formálódik az EU költségvetése

Vágólapra másolva!
Változatlan költségvetési keretszámmal, de módosult allokációval folytatódik az EU csúcs Brüsszelben, ahol a vezetők megegyeztek, hogy mezőgazdaságra és az elmaradott régiók felzárkóztatására többet költenek majd a következő hét évben. Egyesek szerint a tervezet még távol van a végleges formájától.
Vágólapra másolva!

Mint ahogy arról tegnap beszámoltunk, két napos EU csúcsot tartanak Brüsszelben, ahol az Európai Unió országainak vezetői a következő hét éves EU költségvetésről tárgyalnak. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke nyitóbeszédében azt hangoztatta, hogy hosszú és bonyolult lehet a megállapodásig vezető út.

Annyit már lehet tudni, hogy 19 milliárd euró többlet forrás kerülhet a mezőgazdasági és a szegényebb régiók felzárkóztatására fordított alapokba, miközben az költségvetés keretösszegét változatlanul hagyták (973,2 milliárd euró).
A közös mezőgazdasági alap 7,7 milliárd euró többlethez jutott, aminek a franciák és az olaszok örülhetnek legjobban, mivel ők részesülnek legnagyobb arányban a mezőgazdasági alapokból a nettó befizetést tekintve.

A Kohéziós Alap, melyet az elmaradott régiók felzárkóztatására hoztak létre, 11 milliárd euróval gyarapodott. Ennek akár hazánk is örülhet, mivel a korábbi híradások arról szóltak, hogy a tervezet alapján Magyarország közel 30 százalékot veszítene a Kohéziós Alapból való részesedésének összegéből.

Honnan jönnek az extra pénzek?

Mivel az összköltségvetés nem változott, értelem szerűen voltak olyan alapok, amiktől forrásokat vontak el. Az egyik legnagyobb vesztes az Európai Integrációs Alap volt eddig, ami 5 milliárd euróval lett karcsúbb. Az alapból finanszírozzák például az Európa szerte kiépítendő széles sávú internetet és vezetékhálózatokat. 5,5 milliárd eurót vontak el a nemzetközi segélyekre fordítandó összegekből és 1,6 milliárd eurót a jogi ellentétek orvosolására létrehozott keretből. Az EU azt tervezi, hogy az apparátusát is szűkítené, hogy ezzel is mutassa elszántságát a költségcsökkentések terén.

Angela Merkel a Financial Times-nak azt nyilatkozta, hogy "az álláspontok túl messze vannak egymástól..., valószínűleg szükség lesz még egy csúcsra, hogy megegyezzenek minden kérdésben" az EU miniszterelnökei.

A britek, azon kívül, hogy saját nettó befizetéseiket szeretnék kordában tartani, a hollandokkal és a németekkel együtt azt hangoztatták, hogy szükségesnek ítélik az összköltségvetés további megnyirbálását is. A tárgyalások ma is folytatódnak, és az is meglehet, hogy a hévégébe is belenyúlnak majd.

http://www.youtube.com/embed/PxTnTIJ_YnU