Vágólapra másolva!
Óvatos iránykereséssel kezdik a hét utolsó napját az európai tőzsdék, ahol a befektetők nem estek kétségbe a kudarcba fulladt EU-csúcs miatt. Az optimizmust segítheti, hogy hétfőn nagy valószínűséggel Görögország megkapja a mentőcsomagot, ezen kívül Ciprus is megállapodott a Trojkával egy 17 milliárd eurós hitelrészletről. Itthon a BUX nem tud csatlakozni a régióhoz és enyhe csökkenést mutat a főbb papírok esése miatt.  
Vágólapra másolva!

Stagnál Európa a folytatódó EU-csúcs előtt

Kudarcba fulladt tegnap az EU vezetőinek tegnapi csúcstalálkozója, ahol az Unió következő hét éves költségvetéséről kéne dönteniük. A piaci szereplők viszont nem eshettek kétségbe, mivel az európai részvényindexek folytatva a héten látott jobb teljesítményüket kisebb emelkedéssel indították a napot. A tőzsdéken valószínűleg azért nem uralkodott el rossz hangulat, mert a tárgyalások ma délben újrakezdődnek, és a megegyezés sem sürgős, tekintve, hogy a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó kültségvetés a téma.

Ezen túl a befektetők optimizmusát növelheti, hogy hétfőn nagy valószínűséggel megkapják a görögök az újabb segélycsomagot, ami megnyugtathatja a tőzsdéket egy időre.

Jó hírnek számíthat az is, hogy Ciprus megállapodott a Trojkával (Eu, IMF, EKB) egy 17 milliárd eurós segélycsomagról. Az ország azután fordult külföldi segítségért, hogy recesszióba került a gazdasága, ami miatt szerdán a Fitch hitelminősítő két fokozattal le is minősítette Ciprus adósbesorolását.

Ma érdemes lesz figyelni a német Ifo gazdasági hangulat indexre, melyet délelőtt 10 órakor fognak publikálni.

Folytatva tegnapi száguldását az Alcatel-Lucent újra pluszokat mutat, és már 3,2 százalékkal került feljebb a részvényeinek árfolyama. Csütörtökön azután tépték meg a papírt, hogy bejelentették, a társaság tárgyalásokat folytat a Goldman Sachs-el a mérlegük és finanszírozásuk megerősítésére.

A Volkswagen részvényei azután erősödnek, hogy kiderült, 14 milliárd eurós gyárépítésekbe fogna a cég Kínában. A papírok fél százalékot drágultak eddig.

Alcatel-Lucent (Euronext Paris)

Forrás: [origo]

Minimális mínuszban a BUX

Az európai tőzsdékkel ellentétben minimális mínusszal indította a napot a BUX, mely 0,3 százalékot esett nyitás után, többek között a blue-chipek kisebb kisebb zuhanásai miatt.

Forrás: [origo]

Újabb leminősítés érkezett ma a MOL papírjaira, ezúttal a Raiffeisen rontotta vételről tartása ajánlását a részvényekre valószínűleg amiatt, hogy a harmadik megszorítócsomagban elfogadott Robin Hood adó nagyobb terheket róhat a társaságra. Korábban a Wood is és a UBS is hasonló lépésre szánta el magát miután a kormány bejelentette harmadik megszorítócsomagját. Ma pedig olyan hírek láttak napvilágot, hogy a horvát kormányak pert kéne indítania az INA szerződések felülvizsgálatáért. Emiatt a MOL már 0,4 százalékot veszített értékéből.

Az OTP befektetői viszont örülhetnek, ugyanis a Goldman Sachs megemelte célárát a bankpapírra, tartás ajánlása mellett. Ennek ellenére a részvények árfolyama már 0,8 százalékkal került lejebb.

A Richter a tegnapi nagyobb esését korrigálva felfelé indult el, és 0,3 százalékos pluszban tanyázik. A másik gyógyszergyártó, az Egis viszont jelentősen elgyengült reggel, és másfél százalékot esett eddig.

Az E-Star újabb kötvényeket vett vissza, ezúttal 5 millió forint értékben, amivel a menedzsment fő célja a cég működésének fenntartása lehet. A részvények ennek ellenére mínuszban tanyáznak, és 1,1 százalékkal kerültek ma lejjebb.