Vágólapra másolva!
Péntek délben vágtak neki a hétéves uniós költségvetés tárgyalásának másodszor az EU vezetői. A tanács elnöke, Herman Van Rompuy új javaslattal érkezett, ami Magyarországon is kedvezőbb valamivel. Budapest és Pest megye 1,2 milliárd forinttal kapna többet.
Vágólapra másolva!

Pénteken nem sokkal dél után folytatódott az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója, amelynek az a célja, hogy a tagországok megállapodásra jussanak az EU 2014 és 2020 közötti keretköltségvetéséről. A találkozó előtt úgy tűnt, hogy kevés az esély a megegyezésre.

A csütörtöki kudarcközeli állapot után pénteken újabb tervezettel vágtak bele egymás facsarásának a politikusok. A Herman Van Rompuy EU-elnök által beterjesztett új javaslat átcsoportosított összegeket az uniós költségvetés kalapjai között, s ez Magyarország számára kedvező fordulatot jelent.

A tanácskozást éjfél után függesztette fel Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Ezt követően nem sokkal már kiszivárgott, hogy a csütörtöki nap folyamán lefolytatott kétoldalú találkozók eredményeként született újabb javaslat a keretköltségvetés főösszegét lényegében változatlanul hagyta Herman Van Rompuy első javaslatához képest; az uniós kötelezettségvállalások szintjét a tervezet a hétéves pénzügyi periódusra 972 milliárd euróban maximálná.

A rögzített keret mellett úgy csoportosítoták át a fejezeti összegeket, hogy azzal Magyarország jól járhat. A kohéziós, felzárkóztatási célokra 10,6 milliárddal, a mezőgazdaságra és a vidékfejlesztésre pedig mintegy 8 milliárd euróval fordítana többet a javaslat, és ezek azok a programok, amelyekből Magyarország nyerhet. Legalábbis ahhoz képest jobb a helyzet, hogy a kohéziós pénzekből az első változat szerint 30 milliárdot lefaragnak. Hogy pontosan mennyit nyer vagy veszít Magyarország, nem tudni, mert az országokra lebontott kereteket még nem határozták meg. A Bruxinfó az eredeti javaslatból azt kalkulálta, hogy 18,3 milliárd euróra csökkenne Magyarország támogatása a jelenlegi ciklus 25,7 milliárdjáról.

A tervezetben (angolul itt érheti el), amelyet a tárgyalások alapjának szán Van Rompuy, pozitív változás az is, hogy a 2008 és 2010 között legalább 1 százalékos gazdasági visszaesést elszenvedő országok esetében - így Magyarország számára is - az egy-egy tagállamnak juttatható forrásokat az adott ország hazai össztermékének 2,4 százaléka helyett 2,59 százalékban maximálná.

A második tervezet kifejezetten említi a közép-magyarországi régiót, amely Budapestet és Pest-megyét jelenti. A régió 1,2 milliárd euróval (340 milliárd forint) több támogatásra számíthat a tervezet alapján.

Az uniós zsargonban következtetés-tervezetnek nevezett dokumentum ezeket a pénzeket a többéves pénzügyi keret (multi-annual financial framework. MFF) más fejezeteiből csípné le. Herman Van Rompuy a versenyképesség és növekedés című fejezetből 13 milliárd eurót venne el, ezen belül 5 milliárdot a határokon átnyúló infrastrukturális, energetikai és infokommunikációs fejlesztéseket tartalmazó úgynevezett Európai Összekapcsolási Eszköztől (Connecting Europe Facility, CEF) vonna el. 5 milliárd euróval mérsékelné a javaslat az unió külpolitikai és fejlesztési támogatási forrásait tartalmazó fejezetet, és 1,6 milliárdot venne el a bel-és igazságügyi együttműködést tartalmazó biztonság és állampolgárság című fejezetből.

A tervezet egyelőre a britek számára jelenti a legnagyobb vereséget, ugyanis egyik követelésüket sem teljesíti, sem a hétéves keretköltségvetés főösszegét, sem az adminisztrációs célokra, a bürokrácia fenntartására fordított fejezetet nem csökkenti.