Raiffeisen: Önkiszolgáló boltnak használja a bankokat Orbán

Vágólapra másolva!
Ennek ellenére a bank nem vonul ki Magyarországról.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben bejelentett banki adóváltozások miatt a magyarországi Raiffeisen Bank vezetésének újra kell értékelnie a helyzetet és felül kell vizsgálni a stratégiát - mondta a Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója a Börsen Zeitungnak adott interjúban.

A bankvezér ugyanakkor leszögezte: a bankház "a jelenlegi kilátások alapján nem tervezi, hogy kivonulna Magyarországról vagy más kelet-közép-európai piacról". Herbert Stepic az interjúban úgy vélte, hogy a magyar kormány "önkiszolgáló boltként" tekint a magyar bankokra.

A Raiffeisen Bank International november 28-án közli harmadik negyedévi eredményeit. A januártól júniusig terjedő időszakban a Raiffeisen 77 millió eurós veszteséget könyvelt el Magyarországon. Tavaly 355 millió euró, 2010-ben 20 millió euró vesztesége volt a magyarországi Raiffeisen-csoportnak.

A magyar kormány a jövő évi költségvetésben mintegy 144 milliárd forintnyi bevételt irányoz elő a banki különadó, míg 433 milliárd forintot a pénzügyi tranzakciós illeték nyomán. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter három lépésben, összesen bruttó 854 milliárd forintnyi költségvetési kiigazítást jelentett be. A kormány számításai szerint így tartható a jövő évre vonatkozó, 2,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél.

A banki különadó teljes fenntartása mellett a - nemzetgazdasági miniszter által bejelentett - második kiigazítási csomagban döntött a kormány. Korábban a kormány azt tervezte, hogy 2013-tól az idei mérték felére csökkenti az adót. Orbán Viktor miniszterelnök júniusban egy bécsi üzleti fórumon még úgy nyilatkozott, hogy elképzelhető, hogy teljesen kivezetik 2013-tól ezt az adónemet.