Tolják maguk előtt a költségvetési vitát az EU vezetői

Vágólapra másolva!
Mind valószínűbb, hogy nem lesz a hétvégén megállapodás az EU következő hétéves költségvetéséről. Úgy tűnik, Merkel már januárra készül, a britek kitartanak amellett, hogy megszorításokra van szükség. Orbán csapata éjjel is dolgozott.
Vágólapra másolva!

Egyre inkább úgy tűnik, hogy elnapolják a végső alkut az Európai Unió hétéves költségvetéséről. Brüsszelben csütörtökön este kezdődött meg a 2014 és 2020 közötti büdzséről (Multi-annual Financial Framework, MFF) szóló csúcs, de alig pár óra után péntek délre halasztották.

Az Economist brit hetilap Twitter-csatornája szerint ráadásul Angela Merkel német kancellár egyenesen bejelentette, hogy pénteken már nem lesz megállapodása a költségvetésről, csak jövőre lesz végső alku. Merkel már korábban is a megegyezés halasztásáról beszélt.

Az Euractiv brüsszeli forrásoktól korábban úgy értesült, hogy Németország igyekszik növelni a nyomást a briteken, és komolyan fontolgatják azt a lehetőséget, hogy London nélkül állapodnak meg a közös költségvetésről jövőre. A kiszivárgott B terv szerint most elnapolhatják a tárgyalásokat, és januárban kötnének végső alkut. Addig az európai intézmények a mostani költségvetés alapján költekezhetnének.

David Cameron fél 11 körül érkezett meg az Európai Tanács épületébe és akkor újságíróknak azt mondta, hogy most nem a költségvetési sorok közötti tili-toli ideje van, hanem a komoly vágásoké.

Az uniós költségvetési javaslaton átvezetett változtatásokat Orbán Viktor miniszterelnök is megismerte. A magyar szakértői csapat péntekre virradó éjjel elvégzett egy gyorselemzést, majd reggelre elkészítették az új előterjesztés teljes vizsgálatát - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a kormányfő e felkészítő ismeretében vesz részt a csúcstalálkozó folytatásán.

A tárgyalásokat Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke igyekszik összefogni. Csütörtök délután hozzá járultak az országok vezetői az igényeikkel, és pénteken délelőtt is ő próbálkozik puhítani a bemerevedett álláspontokat. Nagy-Britannia csökkentené az EU-s költségvetést, az Európai Parlament és a közép-európai országok (köztük Magyarország is), ezt ellenzik. Nekünk külön igényünk is van, mert több tényező miatt is a korábbi időszaknál jóval kevesebb pénzhez juthatnánk.