Vándorol ki a magyarok aranya az országból

Vágólapra másolva!
A törtarany-piac szabályozatlansága miatt áramlik ki Magyarország aranytartaléka az országból - véli a Budapesti Kereskedelmi Kamara nemesfém szakosztályának az elnöke.
Vágólapra másolva!

Káosz és szabályozatlanság van a törtarany-piacon Varga Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi Kamara nemesfém szakosztályának az elnöke és az Arteus Capital vezérigazgatója szerint. A Portfólió.hu-nak adott interjúban arról beszélt, hogy elmúlt években rengeteg tört arany ment ki az országból, szabályozatlan módon. Egyes becslések szerint az elmúlt néhány évben több 10 tonna tört arany került ki Magyarországról - mondta Varga Zoltán.

Szerinte ez egyrészt azért gond, mert a magyar lakosság, tehát Magyarország aranytartaléka vándorol ki az országból. Másrészt, ha ez mind adózási, mind jogi szempontból szabályozatlan, akkor a megfelelő adók, díjak nem teljes mértékben kerülnek be az államkasszába. Ha valami ellenőrizetlen, szabályozatlan, annak emellett fogyasztóvédelmi oldala is van.

Varga Zoltán szerint az aranynak továbbra is komoly szerepe lesz a vagyonképzésben. Az időről időre fellángoló krízisek és az extrém laza jegybanki politikák népszerű menekülő eszközzé tették az aranyat az elmúlt években, a hazai fizikai aranypiac pedig ezt kihasználva gyors fejlődésnek indult.