A boltosok pénzt kérnek a pénztárgéphez

Vágólapra másolva!
A kereskedők és vendéglátók érdekvédelmi szervezete szerint az államnak kellene megfinanszíroznia azoknak a pénztárgépeknek a költségét, amelyeket a kormány kényszerít rájuk, mert a darabonkénti 150 ezer forint nem kis pénz.
Vágólapra másolva!

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Kisosz) szerint költségvetési forrásból kell finanszírozni azoknak a pénztárgépeknek a megvásárlását, amelyek alkalmasak arra, hogy közvetlenül össze lehessen kapcsolni őket az adóhatósággal - írta a Népszava.

A kormány javaslatára a parlament - fideszes és KDNP-s szavazatokkal - olyan törvényt fogadott el, miszerint jövő áprilisra fel kell állnia egy olyan rendszernek, amelyben az adóhatóság bármikor lekérhet adatokat a pénztárgépekből. Ehhez az eredeti tervek szerint online kapcsolat kell a pénztárgép és az adóhatóság között. Erre a most használatban levő pénztárgépeknek csak a töredéke képes, ezért vagy sok tízezer forintért át kell alakítani a gépeket, vagy újakat kell beszerezni.

A szövetség álláspontja szerint rendkívül méltánytalan a kereskedelmi és vendéglátó szakmára nézve, hogy az online hatósági adatszolgáltatás a gazdasági élet területéről csak rájuk terjedjen ki, miközben továbbra is működnek ellenőrizetlen piacok, azokon vállalkozói engedély nélküli ad-hoc jellegű értékesítések, és gyakori az őstermelői igazolvánnyal folytatott nagykereskedelmi tevékenység is.

Antalffy Gábor, a Kisosz ügyvezető elnöke szerint nem igaz, hogy a jelenlegi pénztárgépek többsége kisebb átalakítással alkalmassá tehető a közvetlen NAV-kapcsolatra. A pénztárgépek adóhatósági bekötése szerinte csak jelentős beruházással valósítható meg, miután várhatóan le kell cserélni a pénztárgépek 85-90 százalékát, meg kell teremteni az internetes kapcsolatot, finanszírozni kell annak havi előfizetési díját.

Antalffy a lapnak nyilatkozva azt mondta: egy új, a közvetlen NAV-kapcsolatra alkalmas pénztárgép legalább 150 ezer forintba kerül.

A jogszabály összességében 400-450 ezer kereskedőt, vendéglátóst érint majd.