Hétfőn elfogadták, pénteken átírnák

Vágólapra másolva!
A parlament hétfőn úgy fogadta el az új adó, a közműadó szabályait, hogy két, félig-meddig állami tulajdonban levő céget mentesítettek az adó alól. Négy napra rá Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter új törvényjavaslattal állt elő, amellyel mégis megadóztatná a két céget.
Vágólapra másolva!

Hétfőn elfogadta a parlament - a kormánypárti többséggel - a kormány megszorító csomagját, amelyben sorjáztak az adóemelések - számoltunk be aznap. Nőtt a sárgacsekk-adó, durván emelték az energiacégek különadóját, véglegessé tették a bankadót, több terhet sóztak a béren kívüli juttatásokat adó vállalkozásokra, és bevezették a közműadót.

A közműadónak ráadásul az utolsó pillanatban is változtak a szabályai, az addig méterenként legfeljebb 100 forintos és az önkormányzat mérlegelésétől függő adó központilag kivetendő és fix, 100 forintos adó lett, majd 125 forintra vitték fel az adótételt az utolsó pillanatban. A zárószavazás előtti módosítóba betették azt is, hogy nemcsak az állami és önkormányzati intézmények mentesülnek a közműadó alól, hanem a nagynyomású földgázszállítási hálózatot üzemeltető, a Mol tulajdonában levő FGSZ Zrt., valamint az árampiacon az átviteli rendszerirányító Mavir.

A szavazás után négy nappal, tegnap azonban új helyzet állt elő. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely megadóztatná az FGSZ-t és a Mavirt. Matolcsy - a kormány nevében - azzal indokolja, hogy mégis megadóztatnák ezt a két céget, hogy ez következik az arányos közteherviselés elvéből.

A parlamentnek sietnie kell, november 30-ig, jövő péntekig el kellene fogadnia és az államfőnek ki is kellene hirdetnie ezt a Matolcsy-féle törvényt, ha januártól valóban meg akarják adóztatni a két céget, amelyek közül egyik a részben állami tulajdonban levő Molé, a másik pedig az állami tulajdonban levő MVM-é.

A kiszámíthatatlan adóintézkedések gyakoriak a kormány elmúlt bő két évét tekintve. Másfél hónapon belül három megszorító csomagot állított össze az Orbán-kormány, az egyik legnagyobb hitelminősítő, az S&P épp az unortodoxia, a váratlan, nem szokványos intézkedések miatt még lejjebb sorolta pénteken Magyarországot a bóvli kategóriában.