Aki majdnem eljátszott egy óriásbankot

Vágólapra másolva!
Közel 30 millió font sterling - durván 11 milliárd forintnak megfelelő - bírsággal zárult az az ügy, amelyben egy ghánai születésű bróker kis híján bedöntötte a UBS-t. A legnagyobb svájci bank csaló üzletkötőjét már szeptemberben letartóztatták, azóta 7 év börtönre ítélték, a bankkal szemben most szigorú felügyeleti intézkedéseket is életbe léptettek.
Vágólapra másolva!

A UBS-nél történt csalás 2011 szeptemberében pattant ki, akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy az egyik alkalmazott megbízás nélküli kereskedéssel 2 milliárd dolláros veszteséget okozott a UBS-nek.

Az azóta elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy a ghánai születésű Kweku Adoboli 2008 októbere és 2011 szeptembere között összesen 2,3 milliárd dollárnak megfelelő veszteséget okozott a UBS londoni részlegében végrehajtott "csalárd és felelőtlen" tranzakcióival, amelyek értéke messze meghaladta a személyére megszabott limitet. A brókert szeptemberben letartóztatták, a múlt héten hétévi börtönbüntetésre ítélték.

A 32 éves Adoboli diplomatacsaládba született, a UBS-hez 2003-ban csatlakozott, majd 2006-ban lett belőle bróker. A bíróság azt állapította meg, hogy Adoboli "erős rokon vonásokat mutat egy szerencsejátékossal", és egy-két lépésre volt attól, hogy eljátssza és ezzel bedöntse Svájc legnagyobb bankját.

A bróker azzal védekezett, hogy mindent a UBS érdekében tett, ottani kollégáit pedig családtagjainak tekintette, de "a pénzügyi válság örvényében elvesztette a kontrollt". Mint mondta, egészen addig jól mentek a dolgok, amíg - főnökei nyomására - nem adta fel áresésre játszó pozícióit, és nyitott olyan ügyleteket, amelyeken az árfolyamok emelkedésével lehetett volna nyerni. Hozzáfűzte azt is, hogy a UBS stábját bíztatták a kockázatvállalásra, mindaddig, amíg nem kaptak a fejükre.

A brit felügyeleti hatóság hétfői közlése szerint a UBS "kockázatkezelési rendszerében és az ellenőrzésben tapasztalt hibák" miatt rótta ki a bírságot a legnagyobb svájci bankra. A svájci FINMA pénzügyi felügyelet pedig úgy döntött, hogy a UBS-nek a következő években engedélyeztetnie kell minden nagyvolumenű új üzleti kezdeményezését.

Az UBS nem számít a stabil bankok közé Svájcban, 2008-ban a svájci államnak kellett kisegítenie, miután masszív veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni a részvénypiacon.