Egyre több kötvény kerül vissza az E-Starhoz

Vágólapra másolva!
Pénteken további kötvényeket vásárolt vissza az E-Star ESCO a korábban megszokott bruttó 25,74 százalékos áron. A 2014/A és a 2016/C kötvényosztályokból 20 illetve 0,8 millió forint névértékű értékpapír került vissza az E-Starhoz, így már a teljes kintlévő mennyiség 13,2 százalékát birtokolja az E-Star ESCO Kft. Közben közeledik egy újabb határidő a társaság számára, ugyanis november 30-án nagyjából 82 millió forintos kamatot kell kifizetni a 2016/C sorozatú kötvények tulajdonosainak.
Vágólapra másolva!

A korábban megszokott menetrend szerint pénteken is folytatta a kötvény visszavásárlásokat az E-Star. Most a 2014/A kötvények közül 20 millió forint, míg a 2016/C kötvények közül 800 ezer forint névértékű kötvény került vissza az E-Starhoz, így az összes visszavásárolt mennyiség eléri a kötvények 13,2 százalékát. A visszavásárlásokat továbbra is az E-Star ESCO finanszírozza, mert ez a leánycég rendelkezik likvid forrásokkal.

A társaság a bruttó árfolyam 25,74 százalékát fizette ki a kötvényeseknek a tranzakció során. Ez azt jelenti, hogy a pénteki visszavásárlások összesen 5,35 millió forintba kerültek az E-Star ESCO Kft-nek.

Forrás: [origo]

Korábbi cikkünkben már kifejtettük, hogy a menedzsment fő célja a cég működésének fenntartása lehet. Ennek érdekében folyamatosan vásárolják vissza a kötvényeket, hogy a jövőben alacsonyabb kamatfizetési kötelezettséggel szembesüljön az amúgy is nehéz likviditási helyzetben lévő társaság. A tehercsökkentés mellett az sem mellékes, hogy egy esetleges csődvédelem során sorra kerülő csődegyezségben minél nagyobb szavazathányad támogassa a menedzsment törekvéseit. Mint korábban is írtuk, Soós Csaba 1 milliárd forintos alárendelt kölcsöne, a cégcsoporton belüli hitelek és az E-Star ESCO által visszavásárolt kötvények is a menedzsmentet pártoló szavazatok között lehetnek majd.

Mindeközben még mindig kérdéses, hogy mi lesz a már 1 hónapja lejárt 2012/A kötvényekkel. Az E-Star eddig a nagyjából 1,4 milliárd névértékű adósságának mindössze 62,7 százalékát törlesztette (azt is a bruttó érték 35 százalékán). A ki nem fizetett kötvényesek közül vélhetően voltak már néhányan, akik idő közben felszámolási eljárásért folyamodtak, de a különböző jogi határidők betartása miatt eddig erről még nem érkezett hivatalos bejelentés.

Közben a helyzet tovább bonyolódik, ugyanis november 30-án nagyjából 82 millió forint kamatot kellene kifizetni a 2016/C sorozatú kötvények tulajdonosainak. Egyelőre azonban nem tudni, hogy mennyi likvid forrása van a cégnek, illetve hogy a rendelkezésre álló pénzeket mire fogja használni. Mindenesetre furcsa lenne, ha a kamatok kifizetése mellett döntene a cég, miközben a kötvényeket folyamatosan óriási diszkonton vásárolja vissza a kötvényesektől.

Véleményünk szerint inkább az várható, hogy nem fog kamatot fizetni a társaság, azonban folytatja a kötvényvisszavásárlási programot. Tulajdonképpen a 2012/A kötvények lejárata miatt már ettől függetlenül is fennáll a fizetésképtelenség állapota.

Forrás: [origo]

E-Star
Forrás: [origo]