Bedobta a törölközőt a Conoco a kazah csodamezőn

Vágólapra másolva!
Eladja a kazahsztáni Kashagan olajmezőben meglevő 8,4%-os részesedését a ConocoPhillips, jelentette be a társaság. Az eszközök vevője az indiai ONGC Videsh, mely 5 milliárd dollárt fizetne a részesedésért, amennyiben a tranzakcióra a kazah hatóságok is áldásukat adják. Mivel az eszköz valós értéke alulmúlja a Conoco könyveiben szeptember végén szereplő nettó 5,5 milliárd dolláros szintet, a vállalat negyedik negyedéves jelentését egy 400 millió dolláros leírás terhelheti.
Vágólapra másolva!

A Conoco 5 milliárd dollárért értékesíti a Kashagan olajmezőben meglevő 8,4%-os részesedését az indiai ONGC Videshnek, amennyiben a tranzakcióra a kazah hatóságok is rábólintanak. Az üzlet zárására a tervek szerint jövő év első felében kerülhet sor, azonban annak részleges hatásai már a Conoco idei negyedik negyedéves jelentésében is éreztethetik hatásukat. Az amerikai olajipari vállalat a kazah mezőt a könyveiben 5,5 milliárd dolláros értéken tartja számon, vagyis a tranzakció vételára által kijelölt fair érték 400 millió dolláros leírásra késztetheti a céget.

A Conoco eszközértékesítéssel kapcsolatban tett bejelentése nem érheti teljesen váratlanul a piaci szereplőket. Október elején a kazah olajminiszter a Reutersnek már elárulta, hogy a Conoco valóban jelezte feléjük az értékesítés szándékát, akkor azonban a vállalat még nem erősítette meg az elmondottakat.

Az értékesítés okát nem jelezte a Conoco, a vállalat az eszközértékesítési programjának keretein belül válik meg a kazah eszköztől. A Conoco a tranzakció zárásával eddig 7 milliárd dollárnyi eszközétől vált meg, vagyis a korábban meghirdetett tervek szerint halad előre lépéseivel. A vállalat 2013 végéig 8-10 milliárd dolláros eszközértékesítést szeretne lebonyolítani.

Hol van a Kashagan olajmező?

A Kashagan olajmező a Kaszpi-tenger északi részén fekszik, melyen a legfrissebb becslések szerint 2013 márciusában indulhat meg az olajkitermelés. A mezőn a Conoco mellett olyan nagy olajcégek dolgoznak, mint az Eni, az Exxon, a Shell, a Total, vagy az Inpex. A mező kinyerhető készleteit 4-13 milliárd hordóra becslik, miközben a csúcstermelést napi szinten nagyságrendileg 1,5 millió hordósra várják. Ez egyben azt is jelenti, hogy a tengeri olajmezőn prognosztizálható csúcstermelés közel akkora, mint a tavalyi napi kazah olajkitermelés.



Forrás: [origo]

Kazahsztán neve az olajipart szorosabban követő hazai befektetők számára is ismert, hiszen a MOL idén nyáron vásárolt részesedést egy helyi kutatási licenszben. A MOL mindenesetre szárazföldi mezőn fog kutatásokat végezni, melynek várható kitermelhető készleteit 240 millió hordónyi olajegyenértékesre becsülték.