Vágólapra másolva!
Óvatosság jellemzi az ázsiai tőzsdéken zajló kereskedést az eurózóna pénzügyminisztereinek mai csúcstalálkozója előtt, mivel a befektetők a görög mentőcsomagról szóló döntésre várnak. A főbb részvényindexek enyhe mínuszokat mutatnak, egyedüli kivételt a Nikkei jelent, melyet többek között a gyenge jen segíthetett hét hónapos csúcsára. Amerikában két és fél hetes csúcsuk közelében várják a piacok a mai nyitást, ahol a bevásárlási láz a börzékre is jó hatással lehet. Olvassa el reggeli európai piaci összefoglalónkat is: Nincs pánik a BÉT-en a leminősítés ellenére
Vágólapra másolva!

Kivárnak az ázsiai befektetők

Vegyesen teljesítenek az ázsiai piacok az eurózóna pénzügyminisztereinek közelgő csúcstalálkozója előtti óvatosság következtében. Az érintettek mai ülésükön a görög mentőcsomagról dönthetnek, amelyre a csőd elkerülése miatt lenne szüksége a balkáni országnak.

A befektetők valószínűleg emiatt nem mernek nagyobb kockázatot vállalni, és enyhébb mínuszokat lehet látni az ázsiai tőzsdéken. Egyedüli kivételként a Nikkei tudott emelkedni, melyet továbbra is a 7 hónapja nem látott alacsony szinteken lévő gyenge jen segíthet. A japán részvényindex 7 hónapos csúcsa közelében mozog, melyet tovább erősíthetnek azok a spekulációk, hogy a decemberben megválasztásra kerülő új miniszterelnök nagyobb nyomást fog helyezni a jegybankra, hogy az gazdasági élénkítésbe kezdjen.

Forrás: [origo]

Nikkei 225
Forrás: [origo]

Bevásárlási láz segíthet az amerikai börzéken

Amerikában már a karácsonyra készülődés jegyében folyhat a kereskedés a héten, és ma is a kereskedelmi cégek kerülhetnek előtérbe. Hivatalosan ugyanis ma van az online kereskedelem egyik legforgalmasabb napja, a Cyber Monday. A múlt heti adatok alapján is óriási lehet az érdeklődés, mivel már a fekete pénteken is az online vásárlókkal együtt több mint 247 millióan látogatták meg valamilyen módon a boltokat ajándékvásárlás miatt, ami lényegesen több, mint a tavalyi 226 millió fő.

A nagy kérdés, hogy a vásárlási láz mennyiben tud átragadni az amerikai tőzsdékre. Pénteken már érezhető volt a hatása, ugyanis jelentős pluszokat hoztak össze a tengerentúli indexek, melyek 2,5 hetes csúcsukon várják a mai nyitást.

Ma fontosabb makroadatra nem számíthatunk Amerikából, és a gyorsjelentési szezon is a végéhez közeledik.

Forrás: [origo]

Az S&P szektorai közül a legjobban a technológiai papírok teljesítettek, melyeket főleg a Microsoft húzott feljebb 2,8 százalékos emelkedésével. Rajta kívül az Apple folytatta pozitív korrekcióját, és 1,7 százalékos erősödés után már 571,5 dollárt kérnek egy részvényért. A Facebook viszont nem tudott csatlakozni társaihoz, és 1,3 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

A legnagyobb kereskedelmi üzletlánc, a Wal-Mart közlése szerint a cég a legsikeresebb Fekete Pénteket zárta, mivel a sztrájkfenyegettség ellenére nagyon erős forgalom mutatkozott üzleteiben. Az óriási érdeklődés a részvényeinek árfolyamára is jó hatással volt, melyek 1,9 százalékot tudtak drágulni.

Wal-Mart (NYSE)

Forrás: [origo]