Matolcsy lepasszolta az uniós főtárgyalói posztot

Vágólapra másolva!
A múlt héten a kormány Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert bízta meg azzal, hogy legyen az uniós főtárgyaló, Matolcsy ma Cséfalvay Zoltánt jelölte maga helyett erre a pozícióra.
Vágólapra másolva!

Matolcsy Györgyöt nevezte ki a kormány uniós főtárgyalónak - írtuk múlt csütörtökön, akkor jelent meg ugyanis a Magyar Közlönyben a határozat. Ma azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium olyan közleményt adott ki, amely arra enged következtetni, hogy Matolcsy mégsem vállalja, egyik helyettesét, a tárca gazdaságstratégiáért felelős államtitkárát, Cséfalvay Zoltánt bízta meg a feladattal.

Az NGM közleményének címe is ezt a gyanút erősíti: "Cséfalvay Zoltán vezeti az uniós források felhasználásáról folyó tárgyalásokat."

A tárca azt írja, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiáért felelős államtitkárt bízza meg a 2014-2020 közötti európai uniós fejlesztési források felhasználásáról folyó tárgyalások vezetésével. Főtárgyalóként Cséfalvay Zoltán felel a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó hazai fejlesztési programok kidolgozásának összehangolásáért és a fejlesztési források tervezett felhasználásáról folytatandó brüsszeli tárgyalások lebonyolításáért. Ennek keretében koordinálja az Európai Bizottsággal kötendő Partnerségi Megállapodás előkészítését, amely meghatározza a 2014-2020 közötti időszak fejlesztési célkitűzéseit és az EU-s fejlesztési források felhasználásának prioritásait, szerkezetét és intézményi kereteit.

A múlt héten megjelent kormányhatározat szerint - amely még Matolcsyt nevezte meg főtárgyalónak - az úgynevezett programozási időszak előkészítéséért felelős főtárgyaló feladata a Közös Stratégiai Keret alá tartozó alapokkal kapcsolatos tervezési dokumentumok előkészítése, valamint a hivatalos benyújtás után egyeztetés az Európai Bizottsággal, továbbá a tárgyalások vezetése, a magyar álláspont képviselete.

A határozat azzal indokolta a gazdasági miniszter megbízását, hogy egységes fellépésre van szükség a programozási időszak tervezése során, valamint biztosítani kell a tervezésben közreműködő minisztériumok közötti koordinációt.