Tizenegy éve vásároltunk ilyen keveset

Vágólapra másolva!
Egyre kevesebbet vásárolnak a magyarok, idén kilenc hónapból már hatban csökkent a kiskereskedelmi forgalom, a 2005-ös szintet közel 12 százalékkal múlja alul az idei, és 2001-ben vásároltak annyit az emberek, mint idén. A jövő sem néz ki jól.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben folytatódott a kiskereskedelmi forgalom zsugorodása. Az első őszi hónapban 0,4 százalékkal vásárolt kevesebb árut, vett igénybe szolgáltatást a lakosság, mint augusztusban. Ez volt a hatodik hónap ebben az évben, amikor havi szinten zsugorodást mért a KSH, egy hónapban stagnál, kettőben pedig minimálisan nőtt a vásárlás.

Az éves szintű visszaesés szeptemberben 3,1 százalékos volt.

A statisztikai hivatal a részletekről azt közölte, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek forgalmának visszaesése volt meghatározó az egész kiskereskedelmi forgalom csökkenésében. Ugyanakkor folytatódott a csomagküldő és internetes kiskereskedelem dinamikus növekedése.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az adat megjelenése után azonnal közleményt adott ki, amelyben azt emelik ki, hogy "az összességében kedvezőtlen adat nem magyar-specifikus jelenség, ez a tendencia Európa számos más országára és a régióra is jellemző." Az NGM szerint azt kell nézni, hogy Európa-szerte stagnál vagy csökken a kiskereskedelmi forgalom.

Mellbevágóbb adat, hogy a 2005-ös szinthez képest csaknem 12 százalékkal marad el a vásárlási forgalom. Ebben több tényező játszik szerepet. 2005-ben óriási költségvetési költekezés volt, 2006-ban kezdődött a Gyurcsány-csomag, aztán 2008-ban beütött a világgazdasági válság, a devizahitelek törlesztőrészlete megugrott, csökkent a másra elkölthető jövedelem. Az Orbán-kormány 2010-ben az egykulcsos adóra való áttéréssel és a nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetésével csak azt tudta elérni, hogy egy évre megálljon a kiskereskedelmi forgalom zuhanása, tavaly az újabb adóemelések, idén pedig a tovább zuhanó reálbérek, megszűnő munkahelyek miatt még kevesebbet vásárol a lakosság. A jövő sem biztató: a kormány az elmúlt két hónapban három megszorító csomagot rakott össze, az elszabaduló árak miatt jövőre is reálbér-csökkenés várható, minden arra utal, hogy jövőre még kevesebbet költenek az emberek.

A Portfolio.hu rámutat arra, hogy annyit vásárolnak a magyarok idén, mint amennyit tizenegy éve, 2001-ben. Ennyit léptünk vissza az időben.