Jó hír a gyógyszercégeknek: bővül a gyógyszerkassza

Vágólapra másolva!
A tervezett 157 milliárd forint helyett 200-210 milliárd forint is lehet a gyógyszerkassza jövőre, a bővítésről sajtóértesülések szerint hétfőn egyeztetnek az illetékesek.
Vágólapra másolva!

Frissítés: igazán látványos nyomot nem hagyott a gyógyszercégek árfolyamán a hír, a Richter percekkel nyitás után a tegnapi záróárán, az Egis pedig a tegnapi zárás felett 0,6 százalékkal mozog.

Mégsem szűkítik drasztikusan a gyógyszerkasszát

A Népszabadság értesülései szerint az eredetileg tervezett 157 milliárd forint helyett a gyógyszerkassza mérete elérheti 200-210 milliárd forintot, ami közel akkora, mint a 2012-es támogatási keret. A bővítésről hétfőn hétfőn egyeztetnek a gazdasági tárca és az egészségügyért felelős kormányzati képviselők.

Ha tényleg így lenne, az jó hír a Richter és az Egis számára, hiszen eddig a kassza hiányát a gyógyszergyártók extra adóbefizetéseiből fedezték. 2012-ben a gyógyszergyártók összességében 72 milliárd forinttal egészítették ki a kasszát, és még ez sem feltétlenül fedezte a költségeket. A piaci várakozások szerint a 2012-es és 2013-as kassza közötti különbözetet a gyógyszercégekkel fizetette volna meg a kormány, így pozitív reakcióra számíthatunk ma a piacon.

A Richterrel a kormány nemrégiben stratégiai megállapodást kötött, melynek értelmében újabb hiány esetén sem kellene extra befizetéseket eszközölnie a gyógyszerkasszába, ami védelmet nyújt arra az esetre, ha a megemlet keretösszeghez képest is elszaladna a hiány. Ezzel együtt az Egist kedvezőbben érintheti a kassza megnövelése, hiszen a társaság nem kötött hasonló stratégiai megállapodást.

Érdemes azért hozzátenni, hogy az elmúlt időszak törvénykezési gyakorlata alapján szinte semmilyen bizonyosságot nem jelent, hogy előzetes egyeztetéseken milyen lehetséges lépésekről születik döntés. Az elmúlt hetekben szinte minden lényeges törvényt legalább egyszer, de inkább többször is módosítotak az utolsó pillanatokban, így ha a kormány szükségsnek látja, bármikor módosíthat álláspontján a gyógyszerkasszával kapcsolatban is.

Richter (napi)

Egis (napi)