Tőzsdén vásárol vissza az E-Star

Vágólapra másolva!
Az eddigi OTC ügyletek helyett egy tegnapi BÉT határozat értelmében mostantól lehetősége lesz az E-Starnak a kötvények tőzsdei visszavásárlására. Ez megkönnyítheti a visszavásárlási procedúrát, bár kérdéses, hogy mennyien akarják majd felajánlani kötvényeiket. A társaság a tegnapi nap folyamán folytatta a kötvények visszavételét, de érdekesség, hogy a 2016/C sorozatú értékpapírok esetén az utóbbi napokban tapasztaltnál némileg magasabb, 25,99 százalékos bruttó áron történtek az ügyletek. 
Vágólapra másolva!

A tegnapi napon közzétett bejelentés szerint a Budapesti Értéktőzse vezetősége úgy határozott, hogy az RFV2014/A és az E-STAR2015/A kötvények esetén eltörlik a napi +/- 15 százalékos árszint limitet, így a társaságnak lehetősége lesz majd tőzsdén keresztül visszavásárolni az említett kötvényekből.

A tőzsdei szabályozás befektetővédelmi szempontokat figyelembe véve limitálja a napi árfolyamelmozdulásokat, mégpedig ajánlati limit és szüneteltetési limit meghatározásával.

Az ajánlati limit értelmében az 'A' kategóriába és a BUX kosárba sorolt részvényekre vonatkozóan, valamint minden hiteltípusú értékpapírra vonatkozóan az előző napi záróárnál 15 százalékkal magasabb vagy alacsonyabb áron nem lehet ajánlatot megadni.

A szüneteltetési limit értelmében, amennyiben az előző napi záróárhoz képest 10 százalékkal magasabban vagy alacsonyabban születik egy kötés, akkor az adott értékpapírral való kereskedést legalább 2, de legfeljebb 15 percig szüneteltetik.



Eddig az volt a baj, hogy az elszámolóár bőven az E-Star által ajánlott 26 százalékos érték felett volt, így a +/- 15 százalékos limit nem volt elegendő ahhoz, hogy valós piaci tranzakció alakulhasson ki. A BÉT korábbi szábalyozása szerint 15 naponta automatikusan eltörlődött a korábbi bázisár, de ez szeptember 1-jétől megváltozott és attól függetlenül fennmaradt a magas bázisár, hogy nem volt már valós piaci tranzakció azokon az árszinteken.

Ez a döntés vélhetően megkönnyítheti és felgyorsíthatja a kötvények visszavásárlását, bár továbbra is kérdés, hogy az adminisztrációs nehézségek, vagy esetleg a kötvénytulajdonosok hajlandósága szabott-e gátat a tranzakcióknak. Eddig ugyanis tőzsdén kívüli kereskedésben (úgynevezett over-the-counter, azaz OTC piacon) vásárolt vissza az E-Star ESCO a kötvényesek felajánlásai alapján.

A tegnapi napon az E-Star ESCO folytatta a visszavásárlásokat. A 2014/, a 2015/A és a 2016/C kötvénysorozatokból összesen 214,6 millió forint névértékű kötvényt vettek vissza 55,74 millió forintos áron. Érdekesség, hogy a 2016/C sorozatú kötvényekből 200,8 millió névértékű kötvény került az E-Star ESCO tulajdonába, amelyért a korábbi napokban megszokott 25,74 százalékos árnál magasabb, 25,99 százalékos árat fizetett a társaság. A visszavásárlásokat továbbra is az E-Star ESCO finanszírozza, mert ez a leánycég rendelkezik likvid forrásokkal.

A társaság így már összesen a kintlévő le nem járt kötvények 15,7 százalékát birtokolja. Mivel eredetileg az E-Star Nyrt. bocsátotta ki a kötvényeket, és most az E-Star ESCO birtokába kerültek vissza, azok most már cégcsoporton belüli tartozásnak minősülnek. Ennek akkor lesz fontos szerepe, ha csődegyezségre kerül a sor, ahol a hitelezők szavaznak a "hogyan tovább"-ról. Mint elemzői forrásokból megtudtuk, csődegyezség esetén a cégcsoporton belüli tartozások 25 százalékos súllyal esnek számításba.

Forrás: [origo]

Korábbi cikkünkben már kifejtettük, hogy a menedzsment fő célja a cég működésének fenntartása lehet. Ennek érdekében folyamatosan vásárolják vissza a kötvényeket, hogy a jövőben alacsonyabb kamatfizetési kötelezettséggel szembesüljön az amúgy is nehéz likviditási helyzetben lévő társaság. A tehercsökkentés mellett az sem mellékes, hogy egy esetleges csődvédelem során sorra kerülő csődegyezségben minél nagyobb szavazathányad támogassa a menedzsment törekvéseit. Mint korábban is írtuk, Soós Csaba 1 milliárd forintos alárendelt kölcsöne, a cégcsoporton belüli hitelek és az E-Star ESCO által visszavásárolt kötvények is a menedzsmentet pártoló szavazatok között lehetnek majd.

Közben a helyzet tovább bonyolódik, ugyanis november 30-án nagyjából 82 millió forint kamatot kellene kifizetni a 2016/C sorozatú kötvények tulajdonosainak. Egyelőre azonban nem tudni, hogy mennyi likvid forrása van a cégnek, illetve hogy a rendelkezésre álló pénzeket mire fogja használni. Mindenesetre furcsa lenne, ha a kamatok kifizetése mellett döntene a cég, miközben a kötvényeket folyamatosan óriási diszkonton vásárolja vissza a kötvényesektől.

Véleményünk szerint inkább az várható, hogy nem fog kamatot fizetni a társaság, azonban folytatja a kötvényvisszavásárlási programot. Tulajdonképpen a 2012/A kötvények lejárata miatt már ettől függetlenül is fennáll a fizetésképtelenség állapota.

Forrás: [origo]

E-Star

Forrás: [origo]