Büntetik a BP-t, esik az árfolyam

Vágólapra másolva!
Nem köthet új szerződéseket Amerikában a BP, jelentette be egy mai közleményében az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség. A korlátozással azért sújtják az olajcéget, mert azt bírósági ítéletben marasztalták el a Mexikói-öbölbeli katasztrófával kapcsolatban. A tiltás a régi szerződéseket nem érinti és egyfajta standard eljárás részét képezi, a papír árfolyama mégis közel 3 százalékkal esett a hír hatására.
Vágólapra másolva!

A BP-t a Mexióki-öbölbeli 2010-es olajkatasztrófában betöltött szerepe miatt november közepén bűnösnek találta a bíróság, melyet a cég elismerve november közepén rekordösszegű, 4,5 milliárd dolláros büntetést fizet. A bírósági ítélet miatt viszont a vállalat kvázi automatikusan tiltólistára kerül, nem köthet új szerződéseket az amerikai kormánnyal.

Bár az időszakos korlátozás kockázatával a piaci szereplők és a cég is tisztában volt, a BP árfolyama mégis meredek eséssel reagált a bejelentésre. A papír közel 3 százalékos mínuszban is járt, miközben a BP eddig nem kommentálta az eseményeket.

A BP árfolyamának alakulása (pennyben)

bprovid