Simor: Jól meg kell gondolni decemberben

Vágólapra másolva!
A monetáris tanácsnak jól meg kell fontolnia decemberben a kamatdöntést, mivel a következő inflációs jelentés számos új információval szolgál majd - mondta Simor András. A Magyar Nemzeti Bank utalt arra, hogy valószínűleg mérséklik a jövő évre vonatkozó növekedési előrejelzésüket.
Vágólapra másolva!

Simor András egy külföldi újságírókat tömörítő egyesület által szervezett eseményen úgy fogalmazott: a decemberi ülés különösen fontos lesz, mivel az MNB stábja által készített inflációs jelentést is áttekinti majd a tanács. "Ezért valószínűleg egy nagy lélegzetvételre van szükség a döntéshozatal előtt, hiszen sok információ lesz az asztalon."

Az MNB Monetáris Tanácsa kedden - egymást követő negyedik alkalommal - 25 bázispontos kamatcsökkentésről döntött. A jegybanki alapkamat így július óta 7 százalékról 6 százalékra mérséklődött.

Simor András a keddi - a kamatdöntő ülést követően tartott - sajtótájékoztatón elmondta, hogy a monetáris tanács ezúttal is szűk többséggel döntött az alapkamat csökkentése mellett. Ez - az előző hónapok szóhasználatával és a megismert jegyzőkönyvekkel egybevetve - azt jelzi, hogy a monetáris tanács belső tagjai, így Simor András elnök és két alelnöke a kamat tartására, míg a külső tagok a kamatszint mérséklésére szavaztak. Londoni elemzők szerint a monetáris tanács az elkövetkező hónapokban tovább folytathatja a kamatcsökkentési ciklust.

Ront növekedési előrejelzésén az MNB

Simor arról is beszélt csütörtökön, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) valószínűleg mérsékli a jövő évre vonatkozó növekedési előrejelzését decemberi inflációs jelentésében.

A jegybankelnök azt mondta: "Az európai mutatók az elmúlt két hónapban romlottak. Ha minden más tényezőt változatlannak feltételezünk, akkor ez - a jegybank által szeptemberben jelzettnél - rosszabb GDP-növekedést jelez." A jegybank szeptemberben közzétett inflációs jelentésében 0,7 százalékos jövő évi GDP-növekedést várt az idei 1,4 százalékos visszaesést követően.

Az Európai Bizottság november elején közzétett őszi előrejelzése szerint az idén 1,2 százalékkal esik vissza a magyar bruttó hazai termék, míg 2012-ben 0,3 százalékkal, 2014-ben pedig 1,3 százalékkal bővül. A magyar kormány október végi prognózisa szerint a magyar GDP az idén 1,2 százalékkal zsugorodik, jövőre 0,9 százalékkal, 2014-ben pedig 2,0 százalékkal bővül.